Okategoriserad  — 1.11.2023

Stockmanns julsaga

Trollskog av önskningar

Det var en gång – där regnbågen börjar och stjärnfall landar – en hemlig skog. Skogen var så hemlig att den inte gick att hitta på kartor eller vägskyltar. Det gick ingen stig till skogen heller.

 

Skogen var djurens och magiska blommors domän. Överallt i skogen fanns det växter, guldskimrande insekter och enorma röda blommor som inrymde en hemlighet; de bar önskningar i sitt sköte. I blommorna förvandlades önskningarna till älvstoft som glädjebringarfåglarna i skogen samlade i sina näbbar och skickade vidare till människor så att önskningarna kunde bli uppfyllda.

 

I skogen var det sommar även mitt i vintern. Skogen fick sin magiska värme av närheten och vänskapen mellan människor. När människor kramade om eller berömde varandra, gick det en varm vindkåre i skogen och en ny önskeblomma blev till. Så länge som det fanns kärlek i världen växte människornas önskningar i önskeblommorna.

 

Sedan kom en vinter då det inte kom upp några nya önskeblommor. Världen hade blivit fattigare på vänskap, och skogen började bli kallare. När värmen hade försvunnit blev önskningarna inte längre uppfyllda, och människorna blev allt dystrare till sinnet.

 

Djuren i skogen frös. De samlades för att fundera på vad som var fel. ”Varför är inte människorna snälla mot varandra?”, frågade det lilla rådjuret. ”Finns det ingen som tror på mirakel mera?”, undrade ugglan. ”Julen kan inte komma om människorna inte är på gott humör”, sade sorken bekymrad.

 

Påfågeln hade följt diskussionen från sidan, men nu stegade den in bland de andra djuren och konstaterade myndigt: ”Om det inte längre finns något älvstoft i blommorna då får vi tillverka det själva. Jag är gammal, och mina fjädrar är fulla av trollkraft som jag inte längre behöver själv.” Påfågeln bredde ut sina stjärtfjädrar och började skaka dem. Plötsligt förvandlades hela påfågeln till glittrande älvstoft som fyllde hela skogen. Glädjespridarfåglarna fick nu mer älvstoft än någonsin tidigare och flög genast i väg för att uppfylla önskningar.

 

Älvstoftet fick människorna att känna sig hoppfulla igen, och snart blev alla också vänligare mot varandra. Människorna ville krama om varandra igen, och då återgick trollskogens blommor och grönska i sin fulla prakt.

 

När du vill att dina önskningar går i uppfyllelse, kom ihåg att vara vänlig mot andra. Då hittar glädjebringarfågeln fram även med dina önskningar. Så var sagan slut.