Koti  — 10.10.2016

Lasissa vaahtoaa – vinkit olutlasin valintaan

Oikein valittu olutlasit tuo juoman ominaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Kolmella perusmallilla pääsee jo alkuun, mutta monen oluenystävän mielestä luonteikkaat käsityöläisoluet ansaitsevat myös omat lasinsa.

Jokainen itseään kunnioittava viininystävä sen jo tietää: oikeanlainen ja viinilaadun mukainen lasi on olennainen osa makunautintoa. Tarkoituksenmukainen lasi tuo viinin aromit oikealla tavalla esiin, korostaa juoman ulkoisia ominaisuuksia, kuten väriä, ja auttaa aistimaan hapot  toivotulla tavalla.

 

Sama pätee olueen, josta on viime vuosina noussut varsinainen trendijuoma. Olutlaatujen ja -merkkien kirjo kasvaa koko ajan, ja ihmiset tuntevat olutkulttuuria yhä paremmin.

 

Mutta kuinka moni olutta kaataessaan varmistaa, että huolella valittu IPA tai Witbear valutetaan oikealla tavalla ja nautitaan juuri oikeanlaisesta lasista? Nykyään jo yllättävän moni.

 

 

Perusoluille omansa

 

Lager (pint):
Tutuin ja eniten käytetty olutlasimalli on suora ja yläosastaan hieman pohjaa leveämpi. Malli sopii hyvin vaaleiden perusoluiden, kuten lagerien ja mietojen, brittiläisten ale-tyylisten oluiden nauttimiseen.

 

Tulppaanilasi:

Tulppaaninmuotoinen, pohjasta leveämpi ja keskeltä hieman suuaukkoa kapeampi lasimalli tuo aromit hienosti esiin ja sopii moneen.

 

Vehnäolutlasi:

Alhaalta kapea, korkea ja suultaan suppeneva lasi tuo vehnäoluen ominaisuudet parhaiten esille. Suultaan suppeneva lasi avittaa vehnäoluille ominaisen vaahtokukan muodostumista. Sisäänpäin kääntynyt suuaukko edesauttaa vaahtokukan säilymistä oluen pinnalla.

 

Pilsner:

Pitkä ja kapea lasi tuo parhaiden esiin raikkauden sekä pilsnereille tyypilliset humala-aromit. Pilsneri-lasi voi olla suuaukoltaan suora tai sisäänpäin kääntynyt.

 

Trappisti:

Yläosastaan laaja, avoin ja maljamainen lasimalli on omiaan vahvojen ja aromikkaiden luostarioluiden nautiskeluun.

 

 

 

Trendikkäille craft beeriä

 

Pienpanimoiden käsityöläisoluet, eli craft beerit, ja olutkulttuuri ovat kovassa nosteessa juuri nyt. Erityisesti luonteikkaat IPA-oluet, eli idian pale alet, ja tummat ja paahteiset stout-oluet ovat saaneet runsaasti uusia ystäviä.

 

Pienten panimoiden oluet ovat persoonallisia ja pieteetillä pantuja, ja niiden ominaisuuksien  ja eroavaisuuksien erittely on tärkeä osa olutkulttuuria. Siksi oman lasiston hankkiminen voi olla hyvä idea, mikäli luonteikkaat käsityöläisoluet ovat lähellä sydäntä.