Muoti  — 13.12.2022

Vastuullisempia valintoja verkko-ostoksilla

Oletko törmännyt Stockmannin verkkokaupassa pieneen vihreään lehteen? Lehti kertoo, että tuote edustaa vastuullista valikoimaamme. Kokosimme tähän tietopaketin vastuullisemmista materiaaleista ja vastuullisen valikoimamme kriteereistä.

Vastuullisen valikoiman tuotteet on merkitty Stockmannin verkkokaupassa lehtisymbolilla.

Stockmannin verkkokaupassa saattaa yhä useammin törmätä pieneen vihreään lehteen. Lehden tarkoitus on helpottaa vastuullisia ostoksia ja kertoa, että lehdellä merkitty tuote on valmistettu vastuullisemmasta materiaalista.

 

Vihreä lehtisymboli näkyy yhä useammin verkkokauppamme selailunäkymässä sekä tuotekorteilla, koska vastuullinen valikoimamme kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi vuonna 2021 jo 60 % Sockmannin omien muotimerkkien vaatteista oli valmistettu vastuullisemmista materiaaleista, ja 88 % omien merkkien trikoovaatteista oli valmistettu vastuullisemmista trikoomateriaaleista.

 

Mutta mitä nuo vastuulliset materiaalit oikeastaan ovat, ja milloin tuote saa vastuullisuusmerkinnän? Alta löydät pienen tietopaketin vastuullisemmista materiaaleista ja vastuullisen valikoimamme kriteereistä.

Stockmannin vastuullinen valikoima

Vihreän vastuullisuusmerkinnän saavat vain tuotteet, jotka perustellusti ja todistetusti täyttävät vastuullisen valikoimamme kriteerit. Tällä hetkellä vastuulliseen valikoimaamme kuuluvat seuraavat tuotteet:

 

Lyocellista valmistetut tuotteet

Tuotteen päämateriaali eli vähintään 50 % on lyocellia. Lyocell on selluloosamuuntokuitu, joka tunnetaan myös kauppanimellä Tencel®. Lyocell muistuttaa viskoosia, mutta valmistetaan huomattavasti ympäristöystävällisemmällä tavalla, jossa sekä energiaa että haitallisia kemikaaleja tarvitaan vähemmän ja 99 % valmistuksessa käytetyistä kemikaaleista voidaan kierrättää uudelleenkäyttöön. Lyocellin raaka-aineena käytetään tavallisesti nopeakasvuista eukalyptusta tai muita selluloosapohjaisia raaka-aineita. Tencel®-nimellä myytävää lyocellia valmistaa itävaltalainen Lenzing-yritys, joka käyttää materiaalin raaka-aineena vain FSC- tai PEFC-sertifioidusta eukalyptuksesta valmistettua selluloosaa.

 

Luomumateriaalista valmistetut tuotteet

Tuotteen päämateriaali eli vähintään 50 % on luomumateriaalia, kuten luomupuuvillaa tai luomuvillaa. Luomupuuvillan viljely on tavallista puuvillaa ympäristöystävällisempää, sillä viljelyssä ei käytetä haitallisia, luontoa ja vesistöjä saastuttavia tai viljelijöille vaarallisia keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Siksi luomupuuvilla on turvallisempi materiaali myös loppukäyttäjälle.

 

Reilun kaupan puuvillasta valmistetut tuotteet

Tuote on valmistettu sataprosenttisesti Fairtrade-puuvillasta ja tuotteella on Reilun kaupan merkki. Reilun kaupan puuvillalle asetetut kriteerit suojelevat sekä luontoa että ihmisoikeuksia. Lisäksi Reiluun kauppaan kuuluvat pienviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia, mikä vahvistaa heidän neuvotteluasemaansa ja mahdollistaa esimerkiksi siemenien ja koulutuksen hankkimisen yhdessä.

 

Kierrätysmateriaalista valmistetut tuotteet

Tuotteen päämateriaali eli vähintään 50 % on kierrätysmateriaalia, kuten kierrätyspuuvillaa, kierrätyspolyesteriä tai kierrätettyä villaa. Esimerkiksi kierrätyspuuvillaa ja kierrätysvillaa voidaan valmistaa joko tekstiilituotannon ylijäämästä tai käytetyistä tekstiileistä. Kierrätyspolyesteri puolestaan valmistetaan käytetystä muovista. Sen tuotannossa hyödynnetään esimerkiksi kierrätyspulloja, teollisuuden leikkuujätteitä, käytettyjä polyesterivaatteita ja meristä kerättyä muoviroskaa.

 

EcoVero-viskoosista valmistetut tuotteet

Tuotteen päämateriaali eli vähintään 50 % on LENZING™ ECOVERO™ viskoosia, joka on tavallista viskoosia ympäristöystävällisempi materiaali. LENZING™ ECOVERO™ -viskoosin tuotannossa sekä vedenkulutus että hiilidioksidipäästöt ovat jopa 50 % pienemmät tavalliseen viskoosiin verrattuna. Lisäksi materiaalin raaka-aineena käytetään ainoastaan kestävästi hoidetuista ja tuotantopaikkojen lähellä sijaitsevista metsistä peräisin olevaa FSC- tai PEFC-sertifioitua puuta.

 

Muut vastuullisesta materiaalista valmistetut tuotteet

Tuote sisältää jotakin muuta vastuullista materiaalia yli 50 %. Uusia vastuullisempia materiaaleja kehitetään jatkuvasti, joten myös tällaiset tuotteet voivat päästä osaksi vastuullista valikoimaamme. Tuotetiedoista löytyy tällöin lisätietoa materiaalin vastuullisuudesta.

 

Esimerkiksi nahkatuotteissa vastuullisempia vaihtoehtoja tavalliselle nahalle ovat LWG-sertifioitu nahka tai kasviparkittu nahka, joka käsitellään ja värjätään ympäristöystävällisemmällä tavalla. LWG-sertifikaatti puolestaan on Leather Working Groupin kehittämä auditointijärjestelmä, jolla tarkkaillaan ja tuetaan nahkatuotannon ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä. Oman A+more-asustemerkkimme nahkatuotteista 77 % valmistettiin vuonna 2021 vastuullisesta LWG-sertifioidusta nahasta.

 

Neuletuotteissa puolestaan käytetään esimerkiksi villaa ja mohairia, jotka on valmistettu vastuullisesti standardien vaatimusten mukaisesti eläinten hyvinvointi ja ympäristövaatimukset huomioiden.

 

 

Lue lisää Stockmannin vastuullisuustyöstä

 

Inspiraatiota vastuullisiin valintoihin