Muoti  — 13.12.2022

Vastuullisempia valintoja

Stockmannin valikoimassa on yhä enemmän tuotteita, joiden valmistukseen on käytetty vastuullisempia materiaaleja. Kokosimme tähän pienen tietopaketin vastuullisemmista materiaaleista.

Stockmannin valikoimassa on yhä enemmän tuotteita, joiden valmistukseen on käytetty vastuullisempia materiaaleja, kuten kierrätysmateriaaleja tai luomupuuvillaa. Esimerkiksi vuonna 2021 jo 60 % Sockmannin omien muotimerkkien vaatteista oli valmistettu vastuullisemmista materiaaleista, ja 88 % omien merkkien trikoovaatteista oli valmistettu vastuullisemmista trikoomateriaaleista. Mutta mitä nuo vastuullisemmat materiaalit oikeastaan ovat? Alta löydät pienen tietopaketin erilaisista vastuullisemmiksi luokitelluista materiaaleista.

 

 

Vastuullisemmat materiaalit

Lyocell

Lyocell on selluloosamuuntokuitu, joka tunnetaan myös kauppanimellä Tencel®. Lyocell muistuttaa viskoosia, mutta valmistetaan huomattavasti ympäristöystävällisemmällä tavalla, jossa sekä energiaa että haitallisia kemikaaleja tarvitaan vähemmän ja 99 % valmistuksessa käytetyistä kemikaaleista voidaan kierrättää uudelleenkäyttöön. Lyocellin raaka-aineena käytetään tavallisesti nopeakasvuista eukalyptusta tai muita selluloosapohjaisia raaka-aineita. Tencel®-nimellä myytävää lyocellia valmistaa itävaltalainen Lenzing-yritys, joka käyttää materiaalin raaka-aineena vain FSC- tai PEFC-sertifioidusta eukalyptuksesta valmistettua selluloosaa.

 

Luomumateriaalit

Luomumateriaaleja ovat muun muassa luomupuuvilla ja luomuvilla. Luomupuuvillan viljely on tavallista puuvillaa ympäristöystävällisempää, sillä viljelyssä ei käytetä haitallisia, luontoa ja vesistöjä saastuttavia tai viljelijöille vaarallisia keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Siksi luomupuuvilla on turvallisempi materiaali myös loppukäyttäjälle.

 

Reilun kaupan puuvilla

Reilun kaupan puuvillalle asetetut kriteerit suojelevat sekä luontoa että ihmisoikeuksia. Lisäksi Reiluun kauppaan kuuluvat pienviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia, mikä vahvistaa heidän neuvotteluasemaansa ja mahdollistaa esimerkiksi siemenien ja koulutuksen hankkimisen yhdessä.

 

Kierrätysmateriaalit

Kierrätysmateriaaleja ovat esimerkiksi kierrätyspuuvilla, kierrätyspolyesteri tai kierrätetty villa. Esimerkiksi kierrätyspuuvillaa ja kierrätysvillaa voidaan valmistaa joko tekstiilituotannon ylijäämästä tai käytetyistä tekstiileistä. Kierrätyspolyesteri puolestaan valmistetaan käytetystä muovista. Sen tuotannossa hyödynnetään esimerkiksi kierrätyspulloja, teollisuuden leikkuujätteitä, käytettyjä polyesterivaatteita ja meristä kerättyä muoviroskaa.

 

EcoVero-viskoosi

LENZING™ ECOVERO™ viskoosi on tavallista viskoosia ympäristöystävällisempi materiaali. LENZING™ ECOVERO™ -viskoosin tuotannossa sekä vedenkulutus että hiilidioksidipäästöt ovat jopa 50 % pienemmät tavalliseen viskoosiin verrattuna. Lisäksi materiaalin raaka-aineena käytetään ainoastaan kestävästi hoidetuista ja tuotantopaikkojen lähellä sijaitsevista metsistä peräisin olevaa FSC- tai PEFC-sertifioitua puuta.

 

Muut vastuulliset materiaalit

Uusia vastuullisempia materiaaleja kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi nahkatuotteissa vastuullisempia vaihtoehtoja tavalliselle nahalle ovat LWG-sertifioitu nahka tai kasviparkittu nahka, joka käsitellään ja värjätään ympäristöystävällisemmällä tavalla. LWG-sertifikaatti puolestaan on Leather Working Groupin kehittämä auditointijärjestelmä, jolla tarkkaillaan ja tuetaan nahkatuotannon ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä. Oman A+more-asustemerkkimme nahkatuotteista 77 % valmistettiin vuonna 2021 vastuullisesta LWG-sertifioidusta nahasta.

 

Neuletuotteissa puolestaan käytetään esimerkiksi villaa ja mohairia, jotka on valmistettu vastuullisesti standardien vaatimusten mukaisesti eläinten hyvinvointi ja ympäristövaatimukset huomioiden.

 

Vastuullisemmasta materiaalista valmistetut tuotteet merkittiin Stockmannin verkkokaupassa aiemmin vihreällä lehtisymbolilla. Lehtisymboli ei ole enää käytössä, mutta verkkokaupan tuotetiedoissa on maininta, jos tuotteen valmistukseen on käytetty vastuullisempia materiaaleja.

 

 

Lue lisää Stockmannin vastuullisuustyöstä

 

Inspiraatiota vastuullisiin valintoihin