Muoti  — 18.9.2020

Tutustu
Stockmannin
Design Studioon

Stockmannin omien muodin ja kodin merkkien tuotteet suunnitellaan Suomessa, Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsevassa Design Studiossa. Rakastettuja mallistoja tehdään laatu, asiakas ja trendit mielessä pitäen.

Stockmannin Design Studio on ollut toiminnassa yli kaksikymmentä vuotta. Se on palkittu korkealuokkaisesta suomalaisesta muotoilusta Design from Finland -merkillä. 

 

Vuosien varrella Design Studion kokoonpano on vaihdellut. Tällä hetkellä muotimerkkien parissa työskentelee tiiviissä yhteistyössä kuusi suunnittelijaa, kolme mallimestaria ja neljä tuotepäällikköä. Heidän käsissään syntyvät mallistot miesten brändeille Construe ja Cap Horn, naisille suunnatuille Cut & Pretille, NOOMille, NOOM Loungewearille, Essentials by Stockmannille ja Stockmann Silkille, asustemerkki A+morelle sekä lastenvaatemerkeille BOGI ja CUBE.

 

Kodinsisustuksen puolella Villa Stockmannista ja Casa Stockmannista vastaa suunnittelijasta ja tuotepäälliköstä koostuva kahden hengen tiimi. 

Lähellä asiakasta

Mallistojen suunnittelussa lähtökohta on asiakkaiden kuunteleminen ja kohderyhmän huomioiminen. Construe-merkkiä suunniteltaessa koottiin miesraati, jonka toiveita kuultiin. Niinpä brändin tuotteet vastaavat mieskuluttajien tarpeisiin laadukkailla materiaaleillaan, istuvuudellaan ja arkea helpottavilla yksityiskohdillaan, kuten suljettavilla taskuilla.

 

“Meillä on onni olla hyvin lähellä asiakasta. Tunnemme suomalaisten maun”, sanoo kodin merkkien suunnittelija Päivi Lyytikäinen

 

Mallistojen kehittämisessä auttaa asiakaspalaute. Koska tuotantoketju on lyhyt, kuluttajalla on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa, millaisia tavaratalossa myytävät omien brändien tuotteet lopulta ovat.

 

“Vaikka muotimerkeissämme kokovalikoima on jo valmiiksi laaja ja mitoitus pohjoismaalaisen mahtuva, vastalanseeratun Essentials by Stockmann -merkin mallistoon lisättiin yksi koko asiakaspalautteen ansiosta”, kertoo muodin Senior Brand Manager Sari Pitkänen

 

Lyhyellä tuotantoketjulla on myös ekologisia vaikutuksia, kun kuljetukset tehtailta varastolle ovat lyhyempiä. Suurin osa kodin merkkien tekstiileistä tulee eurooppalaisista tehtaista. Valmistusmaa on merkitty pesulappuun, jos tuotteessa sellainen on. 

 

“Verkkokauppaan ollaan lisäämässä kaikkien tuotteiden yhteyteen tieto tuotantomaasta. Tavoitteenamme on olla mahdollisimman läpinäkyviä, kun kerran voimme”, Lyytikäinen korostaa. 

Laatua, johon voi luottaa

Kaikissa omien merkkien tuotteissa suositaan laadukkaita materiaaleja. Casa Stockmannin ja Villa Stockmannin pehmeät lakanat ja muhkeat pyyhkeet on kaikki tehty luonnonmateriaaleista.  

 

Muodin puolella laatu tarkoittaa materiaalivalintojen lisäksi myös hyvää istuvuutta ja viimeisteltyjä yksityiskohtia. Se, että tuote on mitoitettu oikein, on oleellista vaatteen liikkuvuuden kannalta. Malleja sovitetaan aina oikean ihmisen päällä.

 

“Kun tuote tuntuu ja näyttää päällä hyvältä, siitä muodostuu käyttäjänsä lempivaate. Silloin tiedetään, että mallimestarilla on ollut osuutta asiaan”, vaatteiden kaavoituksesta vastaava mallimestari Katja Sääkslahti kiteyttää. 

 

Suomessa tapahtuva, lakien ja standardien ohjaama laadukas suunnittelutyö on tae turvallisesta lopputuotteesta. Varsinkin lastenvaatteita suunniteltaessa turvallisuusvaatimusten huomioiminen on ensiarvoisen tärkeää.

 

“Luotettavuutta on sekin, että tuotteet ovat tasalaatuisia. Se on seurausta pitkistä suhteistamme tuttuihin tavarantoimittajiin, joiden työnjälkeen voi luottaa”, Pitkänen toteaa.

 

Kuluttajalle tasainen laatu näkyy käytännössä esimerkiksi siten, että kokomerkintöihin voi luottaa: 38 tai M on aina brändin sisällä samankokoinen. 

Asiantuntevaa palvelua

Design Studion ja tavaratalojen välillä tietoa liikkuu molempiin suuntiin: myyjät vievät asiakkailta kuulemiaan palautteita eteenpäin suunnittelijoille, ja joka sesonki Design Studio kouluttaa myyjiä kertomalla kauden trendeistä, merkkeihin tehdyistä uudistuksista, tuotteiden ominaisuuksista ja materiaaleista.

 

Tämän seurauksena syntyy hyvä asiakaspalvelukokemus.

 

“Tarpeen täyttämisen lisäksi haluamme tarjota asiakkaalle mielihyvää. On tärkeää, että asiakas aidosti nauttii ostamastaan tuotteesta, oli kyse kuinka pienestä hankinnasta tahansa”, luonnehtii Lyytikäinen.