Muoti  — 28.5.2018

Siivousurakan jälkeen – näin kierrätät vaatteesi vastuullisesti

Hurahditko KonMariin, iskikö kevätsiivousvimma? Kun vaatekaappisi on kauniisti järjestyksessä, muistathan huolehtia siivousurakkasi vastuullisesti loppuun asti. Mutta kuinka kierrättää vaatteet ja asusteet oikein? Voiko vaatekaapin siivouksella jopa ansaita?

Kesä on vaatekaapin siivoukselle otollista aikaa. Kaunis ilma houkuttelee kaivamaan kesävaatteet ylähyllyiltä ja kiikuttamaan neuleet parvekkeelle tuulettumaan. Samalla on mahdollisuus tarkastella oman garderoobin sisältöä kriittisesti. Onko joukossa vaatteita, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta käyttämättä? Mitkä ihanuuksista mahtuvat päälle enää haaveissa, mitkä taas eivät enää tuota iloa tai miellytä silmää?

 

Kun vauhtiin pääsee, vaatevaraston karsiminen sujuu yleensä sutjakkaasti. Hyvin edennyt raivausurakka saattaa kuitenkin tyssätä yhteen kysymykseen: mihin toimittaa käyttämättä jääneet vaatteet? Vuodesta 2016 lähtien orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto on pyrkinyt siihen, etteivät tekstiilit joutuisi kaatopaikalle. Vaatteiden oikein kierrättäminen on helppoa, kun lajittelet pois menevät vaatteet kunnon sekä laadun mukaan.

HYVÄKUNTOISET MERKKIVAATTEET MYYNTIIN

Oletko koskaan ajatellut, että vaatekaappisi laihdutuskuuri voisi lihottaa lompakkoasi? Kaapin perälle jäänyt merkkimekkosi voi olla toiselle unelmien löytö. Emmy on helpoin tapa muuttaa hyvin pidetyt merkkiaarteet rahaksi. Sujauta vaatteet pussiin myyntilähetteen kanssa, toimita Stockmannille Emmyn myyntilaatikkoon ja anna Emmyn hoitaa myyminen puolestasi. Halutessasi saat myyntituoton Stockmannin lahjakorttina sekä 10 % lisäedun tuottoosi.

KÄyTTÖKELPOISET VAATTEET HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN

Muut käyttökelpoiset vaatteet on hyvä toimittaa hyväntekeväisyyteen. Pohdi kuitenkin ensin, onko vaatteille hyväntekeväisyyskohteissa käyttöä ja tarkista, että vaatteet ovat ehjiä sekä puhtaita. Arkivaatteet, kuten housut, paidat ja ulkovaatteet, ovat tarpeellisia lahjoituksia esimerkiksi Hopelle ja Punaiselle Ristille. Juhlavaatteet, korkokengät ja trendivillitykset taas on parempi sujauttaa esimerkiksi UFF:lle tai Pelastusarmeijalle, jotka vastaanottavat vaatteita myyntiin. Vaatteiden keräyslaatikoita löytyy paikkakuntakohtaisesti.

KÄYTTÖKELVOTTOMAT VAATTEET KIERRÄTYKSEEN

Rikkinäiset, kuluneet tai muuten käyttökelvottomat vaatteet eivät suinkaan kuulu ensisijaisesti sekajätteisiin, vaan niitä voidaan käyttää esimerkiksi teollisuudessa. Katso löytyykö paikkakunnaltasi tekstiilijätepistettä. Tekstiilijätettä keräävät lisäksi useat vaatemyymäläketjut, jotka käyttävät jätettä vaatteiden uudelleenvalmistamisessa. Voit tarkistaa myös eläinsuojeluyhdistysten tarpeen vanhoille tekstiileille. Pohdi, voiko rikkinäiset vaatteet korjata tai onko niitä mahdollista hyödyntää esimerkiksi siivouksessa. Rikkinäisistä vaatteista voi olla suurta iloa myös lähipiirissä olevalle tuunaajalle tai DIY-taitajalle.

MIKÄ ON EMMY?

Emmy on Suomen suurin verkkokauppa käytetyille naisten, miesten sekä lasten merkkivaatteille – valikoimasta löydät yli 60 000 tuotetta. Emmyn kautta käytettyjen vaatteiden myyminen sekä ostaminen on turvallista ja vaivatonta. Emmy hoitaa puolestasi kaiken aina vaatteiden tarkistamisesta ja hinnoittelusta kuvaamiseen ja tuotteiden postittamiseen ostajalle. Jokaisessa Stockmannin tavaratalossa on Emmyn myyntilaatikko, johon hyvin käytettyjä merkkivaatteita voi toimittaa. Voit halutessasi saada myyntituoton myös Stockmannin lahjakorttina ja ansaita 10 % lisätuoton. Emmy haluaa toiminnallaan tukea kiertotaloutta, helpottaa jokapäiväistä arkea sekä kannustaa vastuulliseen kuluttamiseen.

Lisätietoa stockmann.comista