Muoti  — 1.3.2017

Mies, kerrospukeudu tyylikkäästi

Kerrokset tekevät miehen asusta kiinnostavan. Kun jokainen kerros on hyvin mietitty, voit riisua päällimmäisiä kerroksia tyyliäsi menettämättä. Näillä vinkeillä onnistut.

Mieti ensin kokonaisuus

Valitse korkeintaan kaksi kirkasta väriä, yksi on turvallisin. Asun rakentamisessa toimii sama kuin sisustuksessa: valitse tehosteväri ja pidä muu väriskaala neutraalina. Jos haluat asiallisen kokonaisuuden, pysy väreissä jotka ovat rinnakkain väriympyrässä. Jos haluat olla rennomman näköinen, kokeile suoria vastavärejä, kuten sinistä ja keltaista. Voit pukea yhteen asuun jopa kuusi väriä, kunhan ne ovat hillityn neutraaleja ja sointuvat yhteen.

Tarkkaile kankaiden pintaa

Saat asusta kiinnostavamman, kun valitset erilaisia tekstuureja, vaikka materiaali olisikin sama: valitse erilaisia kudontoja, lankojen paksuusasteita ja pintakäsittelyitä, farkkua, tweediä, flanellia. Jokainen kerros erottuu kokonaisuudesta ja lopputulos on kolmiulotteisempi.

 

Aloita kuitenkin aina valkoisella t-paidalla. Laadukas klassikko toimii aina alimpana kerroksena. Voit tarvittaessa riisua kaikki muut kerrokset pois ja näytät edelleen James Deanilta. T-paidan sijasta toimii myös puuvillainen henley-mallinen paita, joka on kaulukseton, usein yksinkertaisen värinen, ja siinä on 2–5 nappia pääntien alla. Se tuo asuun puetun otteen.

Seuraava kerros on usein kauluspaita. Asusta tulee kiinnostavampi, kun paita eroaa väreiltään selvästi muista kerroksista. Kokeile rohkeasti kirkkaita värejä ja kuvioita. Jos muu asusi on värikäs, ankkuroi se paikoilleen simppelin värisellä ja yksinkertaisella paidalla.

 

Skaalaa kuviot isosta pieneen. Jos paidassa on isoa ruutua, pidä päällikerrokset yksivärisinä tai hyvin hentokuvioisina. Tai jos takissa on kuviota, pienennä kuviointia sisempiin kerroksiin mentäessä niin, että alin kerros on yksivärinen. Jos haluat olla turvallisilla vesillä, älä yhdistä samaa kuviota asussa. Eli ei raitaa raitaan

Erottaudu tai pelaa varman päälle

Kauluspaidan päälle voi pukea esimerkiksi urheilutakin, hupparin, villatakin, bleiserin, liivin tai neuleen. Tuhti villaneule on kaapin peruspilari. Se on loistava välikerros ja korvaa kesällä takin. Kuviollinen neule tuo särmää muuten hillittyyn asuun. Neuleen ja paitapuseron yhdistelmä ei käytännössä voi mennä pieleen.

 

Yksi klassisen sininen denim-vaate tuo asuun rentoutta. Mutta vain yksi. Eli jos sinulla on välikerroksena farkkutakki, valitse alaosaksi esimerkiksi chinot. Jos välikerroksena on villapaita tai neuletakki, farkut ovat täydellinen alaosa.

Panosta ulkotakkiin

Päällimmäisen kerroksen, ulkotakin, pitää olla riittävän pitkä ja väljä, jotta se peittää alemmat kerrokset. Kipparimalli on klassikko. Hyvä takki maksaa itsensä takaisin, joten osta laadukkain, johon sinulla on varaa. Kiinnitä huomiota takin materiaaliin: täysvillainen takki kestää. Pieni määrä kašmiria tai kamelinkarvaa tuo takkiin ylellisen tunnun.

Lopuksi hienosäädä

Kengät määrittävät viime kädessä asun tyylin. Valkoiset yksinkertaiset tennarit ovat ikiklassikkot ja rentouttavat muodollisimmankin asun. Siistit nahkakengät tekevät muuten rennosta asusta puetumman oloisen.

 

Hatut, liinat ja hansikkaat ovat kuin asun aksentteja. Jos asu on muuten kovin neutraali, heitä päähän punainen pipo tai värikäs kaulaliina, niin et huku katukuvaan.