Muoti  — 4.9.2022

Stockmannin korjausompelimossa tehdään ihmeitä

Helsingin Stockmannin korjausompelimossa tehdään ihmeitä niin uusiin kuin vanhoihin vaatteisiin. Taitavat ompelijat arvioivat kunkin työn tapauskohtaisesti.

Stockmannin ompelimossa käy kova surina. Täällä pukuja, mekkoja ja muita vaatteita lyhennetään, kavennetaan, pidennetään ja muokataan asiakkaille paremmin istuviksi. Ompelimosta kerrotaan, että vaatteita muokataan tätä nykyä vähemmän kuin aikaisemmin, mutta myös ajankohtainen muoti ja trendit vaikuttavat korjausten tarpeellisuuteen. Korjausompelut keskittyvät lähinnä hihoihin, helmoihin ja lahkeisiin, vaikka taitava ompelija osaakin tarpeen tullen tehdä ihmeitä.

 

Helsingin tavaratalon suuressa ompelimossa työskentelee yhteensä 11 henkeä, joista pisimpään työskennellyt on ollut talossa huimat 36 vuotta ja uusin tulokas vasta muutaman kuukauden. Ompelijoilla on yhteensä kokemusta yli 220 vuotta, ja ammatillista osaamista löytyy paitsi vaatturin myös vaatetusteknikon, mallimestarin ja ateljeeompelijan aloilta. Tarvittaessa jokainen ompelija suoriutuu kuitenkin kaikista ompelimon tehtävistä. Usein korjausompelijan ammatti opitaan työssä, mutta jokin alan koulutus on oltava taustalla.

 

Ompelukoneita ja välineitä löytyy monenlaisia. Niistä erikoisimpia ovat silitys- ja höyrytysasemat, joiden alustat voivat silittäessä sekä puhaltaa että imeä ilmaa, jotta saumoista tulisi mahdollisimman siistit.

Stockmannin ompelimo

Hauskoja selviytymistarinoita on kertynyt vuosien mittaan monia. Korjattavaksi on tullut rullaportaisiin juuttuneita helmoja, auton oven väliin jääneitä takkeja sekä lasten saksilla leikkaamia vaatteita, joita pelastetaan kekseliäin keinoin. Joskus näitä lähdetään korjaamaan korostamalla eikä häivyttämällä, mutta tiiminä taitavat Stockmannin ompelijat keksivät erilaisia korjausratkaisuja ammattitaitoa ja mielikuvitusta käyttäen.

 

Ompelimosta löytyy jos jonkinmoista lankaa, nappia, nepparia ja nauhaa, mutta omaa kangasvarastoa ompelimossa ei ole. Kun korjauksessa on tarvetta lisämateriaalille, kannattaa tuoda oma kangas tai vetoketju mukanaan.

 

Nykyään ompelimo muokkaa myös vanhoja ja muualta ostettuja vaatteita. Edellytyksenä on kuitenkin se, että vaatteet ovat puhtaita eli ne täytyy ensin pestä tai käyttää pesulassa.

 

Osastoilla asiakkaita palvelevat taitavat sovittajaompelijat, jotka arvioivat tapauskohtaisesti miten vaatteen muokkaukset toteutetaan parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

 

Sesongista riippuen ompelimon työt valmistuvat viikossa tai parissa. Kiireisimpiä aikoja ovat kevään päättäjäiset ja muut juhlallisuudet sekä esimerkiksi Linnan juhlat, joihin on ompelimosta mennyt aikojen saatossa lukuisia pukuja.

 

Kaikki Stockmannin tavaratalot tarjoavat ompelupalveluja ja muokkaavat niin uudet kuin käytetyt vaatteesi entistä ehommiksi. Tavarataloissa voit tarvittaessa sopia muutostyöt kätevästi heti uuden vaatteen oston yhteydessä. Tiedustele lisää muodin osastojen kassoilta tai lue lisää: Ompelupalvelu.

 

Muista myös muut muodin palvelut

 

Stockmannin monipuoliset muodin palvelut ovat apunasi, kun kaipaat inspiraatiota ainutlaatuiseen tyyliisi tai vinkkejä arjen ja juhlan asuvalintoihin. Helsingin keskustan tavaratalossa toimii myös miesten mittavaatepalvelu, jossa voit teettää täydellisesti istuvia vaatteita tismalleen toiveittesi mukaan.

 

Katso kaikki muodin palvelut