Muoti  — 27.10.2017

Onar-merkin perustaja Irene Kostas: ”Pukeutumisella voi vaikuttaa”

Irene Kostas, 32, perusti vuonna 2014 Onar-merkin, jota myydään nyt suurkaupungeissa Lontoosta New Yorkiin. Pyysimme häntä paljastamaan tyyli-inspiraationsa lähteet.

Irene Kostas

Nuoruuden koripallovalmentajat

Ensimmäinen tyyli, johon ihastuin 10-vuotiaana, oli koripallovalmentajieni tapa pukeutua. Niillä naisilla oli upeat vaatteet! He pukeutuivat muun muassa Filaan. Pukeutumisella voi vaikuttaa. Erityisesti vaikeina aikoina on tärkeää pukeutua mahdollisimman rohkeasti.

Japanilaiset suunnittelijat

Tyyliäni inspiroivat japanilaisten suunnittelijoiden, kuten Rei Kawakubon, Yohji Yamamoton ja Junya Watanaben visuaaliset maailmat, mutta myös nykytaide ja musiikki.

New York ja Thessaloniki

Tunnen oloni kotoisaksi eri puolilla maailmaa. New Yorkissa ei ole yhtä valtakulttuuria, kuten monissa Euroopan kaupungeissa, ja siksi siellä syntyy monenlaisia ilmiöitä. Harlem on New Yorkin inspiroivimpia alueita. Siellä on uusia gallerioita ja monipuolinen ravintolakulttuuri, ja siellä tuetaan nuorten luovuutta. Kreikan Thessaloniki inspiroi historiallaan. Se on kuin sekoitus Berliiniä ja Istanbulia.

 

Afrokulttuuri

Harlemin musta väestö vaalii afrikkalaisia perinteitä, myös pukeutumista. Afrokulttuuri on selkeästi nousussa maailmalla, sen näkee muun muassa Pariisissa ja Tokiossa, joista löytyy lukuisia vintage-afrovaateliikkeitä.

Luonnonmateriaalit

Rakastan luonnonmateriaaleja ja käsityötä. Keskustelu turkisten ympärillä on ollut kovin mustavalkoista. Vaihtoehdot ovat olleet joko tekoturkis tai tarhattu turkis. Onar käyttää asusteissaan ja vaatteissaan sellaista lampaannahkaa ja -karvaa, joka on peräisin lihatuotantoon kasvatetuista lampaista. Onarin Atonal-nahkahousut ovat yksi suosikkivaatteistani. Omistan ne neljässä eri värissä.

Japanin maaseutu

Japanin maaseutu on tehnyt minuun vaikutuksen. Alueen kutomoissa tehdään muun muassa Issey Miyake ja Comme des Garçons -muotimerkkien tekstiilit.

Katutaide

Katutaide kiehtoo minua. Viime aikoina olen tutkinut sitä, voisiko Banksy olla Massive Attack -yhtyeen Robert Del Naja. New Yorkissa havainnoin sitä, miten uskomattomissa paikoissa taidetta näkyy. Sitä löytyy metrotunnelien pimeimmistäkin kolkista.