Muoti  — 11.3.2020

Näin hankit lapselle sopivat kengät

Vuodenaikojen vaihtumiset ovat erityisesti niitä hetkiä, jolloin monet vanhemmat havahtuvat konkreettisesti lastensa kasvamiseen, kun kengät ovat käyneet auttamattomasti liian pieniksi. Lapsi itse ei kuitenkaan osaa sanoa, onko kenkä oikean kokoinen. Stockmannin lastenkenkävalikoiman suosikkimerkit, kuten Viking, Reima ja Kuoma, tarjoavat juuri lasten jalkaan ja tarpeisiin sopivat kengät.

Aika ennen kouluikää on ratkaisevan tärkeää jalan lihasten ja jänteiden kehittymisen kannalta. Pohja terveille jaloille luodaan jo lapsuudessa. 98 % lapsista syntyy tervejalkaisina, kun aikuisista täysin tervejalkaisia on alle 40 %. Lapsena väärin valitun kengän mukaan muotoutuvat jalat voivat aiheuttaa pitkäaikaisia vaivoja, kuten jalkojen kaaren madaltumista, vaivasenluita ja vasaravarpaita sekä alaselkäkipuja.

Näin valitset oikean kokoiset kengät

Lasten jalat kasvavat todella nopeasti ja sykäyksittäin, minkä vuoksi lasten jalkojen pituus sekä leveys olisi suositeltavaa mitata kahdeksan viikon välein. Esimerkiksi kaksivuotiaaksi asti lapsen jalka kasvaa noin 20 mm vuodessa ja vielä 4–6 vuotiaanakin 10 mm vuodessa eli 2–3 kengännumeroa. Vasta 7–9-vuotiaana lapsen jalan hermosto on kehittynyt niin, että lapsi osaa itse sanoa, jos kenkä ei ole sopiva.

 

Oikean koon saat mitattua, kun irrotat pohjalliset ja pyydät lasta seisomaan paino molemmilla jaloilla pohjallisten päälle. Molempien jalkojen mittaaminen kannattaa, koska jalat voivat kasvaa eri tahtiin. Lisää mittaan 1–1,5 cm kasvuvaraa ja sen lisäksi 0,5 cm käyntivaraa.

Lasten jalat eivät ole kuin pienikokoiset aikuisten jalat, vaan ne ovat suurimmaksi osaksi pehmeää rustoa. Kengän pitää joustaa ja tukea pehmeää kasvavaa jalkaa. Valitse kenkä, joka on täysin jäykkä ainoastaan kannasta. Päkiän kohdan ja varpaiden tulee olla taipuisa. Kengän kärjessä on oltava tilaa myös korkeussuunnassa.

Ensimmäiset askeleet

Lapselle paljain jaloin tai sukkasiltaan kävely on parasta kävelemään opeteltaessa, jotta lihakset ja jänteet kehittyvät oikein. Kun lapsen askel on niin varma, että hän haluaa liikkua myös ulkona jalkaisin, on kenkiin siirtyminen ajankohtaista. Toki kenkien käyttöä kannattaa harjoitella jo ennen tätä. Optimaalisesti tuetut ensiaskelkengät ovat paras valinta siihen asti, kunnes lapsen kävely on varmaa. Useimmiten askel on tarpeeksi vahva ensiaskelkengistä luopumiseen koosta 26 alkaen.

 

Osta ensiaskelkengät

Valitse kenkä lapsen touhuihin

Toisin kuin vesilätäköt kiertävillä aikuisilla, lapsilla leikkisät askeleet hakeutuvat usein lätäköihin ja lumikasoihin. Siksi lasten kengissä vedenkestävät materiaalit ja pesumahdollisuus ovat tärkeitä. Pohjoismaisiin sääolosuhteisiin vettähylkivä Gore-Tex on mukava ja helppohoitoinen valinta, sillä Gore-Tex-jalkineista lian voi pyyhkiä kostealla liinalla. Erityisesti kesäkauden kengistä monet kenkämallit ovat myös konepestäviä. Materiaalin kestävyyttä ja vettähylkivyyttä voi lisätä myös suihkutettavilla kyllästeillä.

 

Pohjoismaiset sääolosuhteet asettavat omat haasteensa myös meneväisen lapsen kengänpohjan pitävyydelle. Pitävällä kuvioinnilla varustettu kumipohja pitää liukkaillakin keleillä parhaiten. Välipohjassa paras materiaali vaimentaa tarpeeksi, hyviä valintoja ovat esimerkiksi EVA-vaahtomuovi tai luonnonkumi.

 

Lapsen touhuissa myös materiaalin hengittävyys on tärkeää. Vauhtiveijarin menossa jalat voivat hikoilla jopa 2 cl per jalka. Gore-Tex-kalvo huolehtii tällöin myös kosteuden poistumisesta. Myös irrotettava sisäpohjallinen helpottaa kuivattamista, kuten esimerkiksi Vikingin ja Superfitin kegissä. Hengittävien materiaalin lisäksi oikeanlainen sukka on tärkeä. Gore-Tex-kenkiin ei kannata laittaa kosteutta keräävää ja sitä kengän rakenteisiin siirtävää puuvillaista sukkaa. Parempi valinta ovat tekokuituiset tai villaa ja tekokuituja yhdistävät sukat.

 

Jos lasten jalat eivät ole kuin aikuisilla, niin eivät ole sormetkaan. Lasten hienomotoriikka on myös kehittymisvaiheessa, joten kenkien kiinnitystapa kannattaa valita lapsen taitojen mukaan. Lapsen mukaan kannattaa valita tarrakiinnitys tai pikanauhat.

 

Lasten kenkäostoksilla on siis monta huomioon otettavaa seikkaa, mutta tärkeintä on muistaa oikeiden mittojen tärkeys ja kengän sovitus sekä vuodenajan asettamat tarpeet. Ei kannata myöskään unohtaa, että lasten kenkäosaston myyjämme ovat ammattilaisia oikean kenkäparin löytämisessä.

 

Kaikki lasten kengät

 

 

Lue lisää Yle.fi-artikkelista: Valtaosa lapsista kulkee liian pienissä kengissä: ”Varpaat ovat kaivaneet kengän sisälle omat kolonsa”