Muoti  — 1.2.2021

LUPAUKSET JOTKA KESTÄVÄT

Stockmann Design Studio suunnittelee asuja ja tuotteita, joiden tyyli ja materiaalit kestävät aikaa. Kaikki lähtee asiakkaiden toiveista.

Tyylikkyys, laatu ja kilpailukykyinen hinta – siihen tiivistyy Stockmannin omien merkkien ydin. Myös materiaalien ja tuotantoketjun vastuullisuus on suunnittelijoille sydämen asia.

 

Vastuullisuus ja vastuullinen kuluttaminen ovat niin Suomessa kuin maailmallakin entistä suuremmassa roolissa. Tavoitteemme Stockmannilla on kannustaa asiakkaitamme vastuulliseen kulutukseen ja elämäntapoihin. Lähtökohtamme on auttaa asiakkaitamme vastuullisen, kestävän ja laadukkaan oman tyylin luomisessa kodin, muodin ja kauneuden osa-alueilla. Kehitämme jatkuvasti valikoimamme ja palvelujemme vastuullisuutta ja tarjoamme asiakkaillemme vaihtoehtoja kestävien valintojen tekemiseen.

Merkkejä on yhteensä 13, ja niille kaikille on myönnetty Design from Finland -merkki osoitukseksi laadukkaasta kotimaisesta suunnittelutyöstä. Satoja tuotteita kattava valikoima on myynnissä ainoastaan Stockmannilla.

 

Suunnittelusta vastaa Helsingissä työskentelevä tiimi, Stockmann Design Studio, johon kuuluu vaatetusalan eri osa-alueiden osaajia: kaavoituksen, materiaalien, suunnittelun ja tuotekehityksen ammattilaisia. Heidän työnsä lähtee liikkeelle Stockmannin asiakkaista.

”Olen jatkuvasti yhteydessä asiakkaidemme kanssa: kuuntelen ja opin palautteesta. Kaikki lähtee siitä, että tunnemme asiakkaidemme elämäntyylin. Havainnoimme heidän mieltymyksiään ja reagoimme muuttuviin tarpeisiin”, kertoo naistenvaatemerkkejä suunnitteleva Milla Terho. Esimerkiksi vuonna 2020 omien merkkien valikoimiin suunniteltiin asiakkaiden toiveesta kasvomaskien lisäksi isoja huiveja, joihin on ihana kääriytyä kotitoimistolla.

 

Parhaita palautteita ovat ne, kun asiakas kertoo löytäneensä mallistosta uuden lempivaatteen tai asusteen. ”Mieleen on jäänyt myös kommentti siitä, miten vaikeaa oli valita osastoltamme pipo ja huivi, kun tarjolla oli niin paljon herkullisia värejä ja upeita laatuja”, muistelee A+more-merkin asusteita suunnitteleva Laura Kupari- Guise syksyistä kohtaamista.

MUKAVUUTTA OIKEALLA MITOITUKSELLA

Elämä Pohjoismaissa on hyvin erilaista kuin vaikkapa Etelä-Euroopassa. Pimeät illat ja vaihtelevat sääolosuhteet huomioidaan suunnittelussa. ”Teemme talvisesonkiin esimerkiksi paljon erilaisia heijastavia tuotteita: laukkuja, käsineitä ja tietenkin myös heijastimia. Lisäksi huolehdimme, että neuloslaadut ovat riittävän lämpimiä kylmään talveen”, Laura Kupari-Guise kertoo.

 

Samoin oikea mitoitus huomioidaan tuotteita suunnitellessa tarkkaan, ja kokovalikoimat ovat laajoja – esimerkiksi Cut & Pret PLUS tarjoaa asuja kokoon 52 saakka.

”Hiomme kaavoja tuntikausia löytääksemme jokaiselle vaatteelle oikean istuvuuden ja ihanteellisen tunnun. Viimeistelty työnjälki sekä harkitut yksityiskohdat ovat kaiken A ja O”, Milla Terho kertoo.

BOHEEMIA KÄYTÄNNÖLLISYYTTÄ

Pohjoismaiset ihmiset arvostavat käytännöllisyyttä, ja siksi heille suunnitelluissa laukuissa on paljon käteviä taskuja ja usein asiakkaiden toivoma vetoketju. Esimerkiksi takkimuodissa säänkestävyys on oleellista.

 

Käytännöllisyys näkyy myös kodin tuotteissa. ”Käytämme kodin tekstiileissä pääasiassa luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, puuvillaa ja villaa. Suosimme konepestäviä laatuja”, Casa ja Villa Stockmann -merkkien mallis- toja suunnitteleva Päivi Lyytikäinen kertoo.

Myös säilytysesineet ja pienhuone- kalut ovat monikäyttöisiä: esimerkiksi luonnonmateriaaleista tehdyt kauniit korit soveltuvat niin viherkasvien suojaksi kuin lasten lelukoreiksi.

 

Oli kyse kodin sisustuksesta tai muodista, suomalaiset kuluttajat arvostavat vähäeleisyyttä ja toisaalta viimeisteltyjä yksityiskohtia. Skandinaavinen sisustustyyli on rantautunut meille Tanskasta. ”Tyyliä leimaa tietty kotoisuus, lempeys ja helppous – boheemi käytännöllisyys. Koti on elämistä, ei edustamista, varten. Tyyliin kuuluvat muun muassa savuisen roosan, vihreän ja sinisen sävyt. Niitä täydennetään yksittäisillä mustilla tuotteilla, kuten pienillä pöydillä, astioilla ja pyyhkeillä”, Päivi Lyytikäinen kuvailee.

LAATU KESTÄÄ AIKAA

Vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet ovat Stockmannilla tärkeässä osassa niin ostopäätöksiä tehdessä kuin tuotteita suunnitellessa. Siksi Stockmannin merkkien tuotteissa on hyödynnetty runsaasti vastuullisia materiaaleja, kuten luomupuuvillaa, ekoviskoosia ja vastuullista merinovillaa. Lisäksi tavarantoimittajien tuotantolaitokset on auditoitu ulkoisen tahon toimesta, ja käytettyjen tehtaiden lista löytyy Stockmannin verkkosivuilta.

 

”Myös esimerkiksi printtien suunnittelussa huomioidaan niiden monikäyttöisyys: kun printin voi leikata moneen suuntaan, leikkuujätettä kertyy huomattavasti vähemmän”, kertoo suunnittelija ja tiiminvetäjä Miia Salomonsson.

Kestävän kehityksen periaatteiden mukaista on myös se, että tuotteet suunnitellaan kestämään pitkään. ”Pyrin aina suunnittelemaan tuotteita, jotka kestävät aikaa, jotta asiakas voi käyttää niitä useamman sesongin. Haluamme tarjota luotto- tuotteita, joista tulee asiakkaan pitkäikäisiä lempivaatteita”, miestenmerkkien suunnittelija Inka Unelius kertoo.