Muoti  — 5.8.2023

Hyvästi hutiostokset! Näin teet onnistuneita alelöytöjä

Suunnitelmallisuus on fiksujen vaateostosten salaisuus myös alennusmyyntien aikaan. Alelöydöt eivät jää käyttämättömänä kaappiin, kun keskittyy etsimään omaan tyyliin sopivia vaatteita ja asusteita, joita oikeasti tarvitsee. Katso viisi vinkkiä, joiden avulla vältät virheostokset ja poimit alesta parhaat vaatelöydöt.

1. Kartoita vaatetarpeesi

Loaferit ja laukku

Virheostosten vaara kasvaa, jos selaa alevalikoimaa vailla suunnitelmaa, joten ennen ostoksille suuntaamista kannattaa kurkata omaan vaatekaappiin ja tehdä pieni inventaario: puuttuuko hyllyiltä toimistovaatteita, kepeä kesämekko, klassinen bleiseri, luottolaukku iltamenoihin tai treenikengät? Hahmotat mitä tarvitset, kun mietit millaisiin tilaisuuksiin et tahdo löytää päällepantavaa tai minkä vaatteen kanssa et keksi toimivia yhdistelmiä. Listaa tarpeet ylös ja metsästä alennusmyynnistä listan tuotteita.

2. Päivitä perusvaatteet

Lippis ja tennarit

Aleostoksilla kannattaa pitää silmät auki etenkin pitkäikäisten ja monikäyttöisten klassikko- ja perusvaatteiden varalta. Puoleen hintaan bongattu pikkumusta tai edullisesti löytyneet luottofarkut ilahduttavat parhaimmillaan vielä vuosia shoppailureissun jälkeenkin. Alelöydöistä on iloa pitkään, kun keskityt metsästämään ajattomia malleja, laadukkaita materiaaleja, neutraaleja värejä sekä klassisia kuoseja. Hyödynnä edullisemmat hinnat myös päivittämällä puhki kuluneet perusvaatteet, kuten alusvaatteet, sukkahousut, sukat, urheiluvaatteet, t-paidat tai yöasut.

3. Satsaa laatuun

Laukku ja sandaalit

Euromääräiset alennukset ovat tuntuvimmillaan tuotteissa, joiden lähtöhinta on melko korkea. Siksi on hyvä idea satsata alennusmyynneissä nimenomaan hiukan arvokkaampiin tuotteisiin, kuten takkeihin, kenkiin tai laukkuihin. Normaalihintaisena turhan hintava kashmirneule, untuvatakki tai merkkilaukku saattaa mukavan alennusprosentin myötä mahtua budjettiin, joten alennusmyynnit mahdollistavat myös sijoittamisen laatuun tai luksukseen, johon ei olisi muuten varaa.

4. Tuo tyyliisi uutta ilmettä

Laukku ja espadrillot

Alevalikoima kannattaa katsastaa myös, jos jokin uusi väri, kuosi tai malli on houkutellut jo pidempään tai näyttävää statement-asustetta tai trendivaatetta ei ole raaskinut hankkia normaalihintaisena. Oman mukavuusalueen ulkopuoleltakin voi tehdä alelöytöjä, jotka eivät jää käyttämättömänä kaappiin, kun suuntaa kassalle vasta pohdittuaan muutamaa kysymystä: Mihin aion löytöni yhdistää? Missä käytän sitä? Tunnenko oloni omaksi itsekseni ja itsevarmaksi se yllä? Olisntko kiinnostunut vaatteesta myös normaalihintaisena?

5. Sulje silmäsi sesongeilta

Kumisaappaat ja pipo

Alennusmyynnit ajoittuvat hetkiin, jolloin edellisen kauden valikoima joutuu väistymään tulevan sesongin tieltä. Aleostoksilla kannattaakin unohtaa kulloinenkin vuodenaika ja katsoa sillä silmällä myös vaatteita, joille on käyttöä ehkä vasta kuukausien kuluttua. Sesonkisokeus kannattaa, sillä Suomen sääoloissa esimerkiksi laadukas talvi- tai välikausitakki, lämmin neule tai säänkestävät kengät tulevat kyllä tarpeeseen ennen pitkää, vaikka niiden sovittelu ei kesähelteellä houkuttelisikaan.