Koti  — 27.3.2017

Pääsiäisen taikaa keittiössä ja kattauksessa

Pääsiäinen on joulun jälkeen yksi vuoden odotetuimpia ruokajuhlia, jolloin ruokaa laitetaan hartaudella pitkän kaavan mukaan. Pitkät pyhät houkuttelevat kotona oloon ja keräävät perheen ja ystävät yhden pöydän ääreen. Kokkaa, kata ja koristele kevään juhla kotiisi.

Kokkaa pitkän kaavan mukaan

Pääsiäisenä jos koskaan on aikaa laittaa ruokaa. Pitkä viikonloppupyhä on omiaan hiljakseen hauduttelemalla valmistuville ruokalajeille ja grillailulle sekä itse tehdyille leivonnaisille ja jälkiruoille.

 

Lammas on klassinen pääsiäisruoka, jonka rinnalla maistuu esimerkiksi valkosipuli- tai kermaperunat, uunikasvikset tai raikas mutta ruokaisa salaatti. Myös broileri ja munaruoat kuuluvat pääsiäisen menuun, samoin kuin erilaiset rahkajälkiruoat ja -leivonnaiset.

 

Trenditietoinen kotikokki valmistaa pashan ja mämmin itse  – oikeanlaisilla välineillä ja hyvällä ohjeella se ei ole edes erityisen vaikeaa.

Perinteinen pasha

Appelsiinilla maustettu pasha

Vaihtoehto!

Parsa on kevään herkku, joka muodostaa lampaalle mainion parin. Kokeile uunikasvisten sijaan lampaan lisukkeena vaikka grillattua tai uunissa paahdettua parsaa.

 

Parsaa, parmesaania ja kartisanfileitä

Kokonaisen parsan keittäminen

7 tapaa kypsentää parsa

 

Tiesitkö: Lammas vai karitsa?

Karitsan lihasta puhuttaessa tarkoitetaan alle vuoden vanhan lampaan lihaa. Karitsan liha on lampaan lihaa mureampaa, aromiltaan miedompaa ja vähärasvaisempaa.

 

Perinteinen lampaanpaisti

Punaviinissä haudutetut karitsanpotkat

Dijonmarinoitu karitsan ulkofilee

 

 

Lisää ideoita pääsiäispöytään:

Maalaiskanaa ja juureksia

Seesamipaahdettua broileria ja raikasta salaattia 

Kookospannacotta ja mango-passionhedelmäkastiketta

Tuorejuusto-mangokakku

Rahkapannacotta

 

Lue myös:

Miten valita ruoalle sopiva viini?

Ruoan ja viinin yhdistäminen

Näin kypsennät lihan hauduttamalla tai uunissa

Laadukas liha on Herkun ylpeyden aihe

Kutsu kevät pöytään

Kaunis pääsiäiskattaus syntyy harmonisista astioista, kevään sävyistä, kukista sekä tietenkin muutamasta asiaankuuluvasta koristeesta. Keväiset pastellisävyt, keltainen, vaaleanvihreä ja valkoinen sopivat kevään juhlaan loistavasti.

 

Munat, tiput, puput ja noidat ovat pääsiäisen tuttuja symboleja, joista saa lukemattomasti hauskoja ideoita kattaukseen ja pöydän koristeluun. Käytä vaikka munakuppeihin asetettuja, maalattuja kananmunia paikkakortteina tai yllätä ruokailijat pupun muotoon taitelluilla lautasliinoilla. Löydät taitteluohjeita Youtubesta hakusanoilla ”bunny napkin folding”.

Vaihtoehto!

Jos perinteiset pääsiäisastiat tai keväiset pastellisävyt tuntuvat vieraalta, kokeile värejä vain pieninä erinä. Kirkas keltainen ja vaaleanvihreä toimivat loistavasti aksenttiväreinä esimerkiksi graafisten mustavalkoisten tai harmaasävyisten astioiden kanssa.

Pääsiäinen puhkeaa kukkaan

Kukat ovat kevään merkki ja kuuluvat pääsiäiseen olennaisesti. Kukkien lisäksi myös kukkivat ja hiirenkorvia versovat oksat, pajunkissat ja erilaiset kranssit tuovat kotiin kevään tunnelmaa.

 

Vaihtoehto!

Hyasintti on monen suomalaisen mielessä yhä joulukukka, mutta monissa Euroopan maissa hyasintti kuuluu myös kevääseen. Valkoisista, vaaleanpunaisista tai vaaleanliiloista leikkohyasinteista syntyy näyttävä kimppu tuttujen narsissien ja tulppaanien rinnalle. Perinteisen rairuohon sijaan taas voi kylvää esimerkiksi vehnää tai ohraa, joista syntyy hentoa rairuohoa tanakampi mutta yhtä keväisen vihreä oras.

 

Lisää ihania, pääsiäisaiheisia astioita, koristeita ja kodintuotteita löydät verkkokaupastamme.