Koti  — 27.3.2023

Pääsiäisen taikaa kotona ja
keittössä

Aurinkoiset kevätvärit, kukat, koristeet ja ihanat herkut tekevät pääsiäisen. Kokkaa, kata ja koristele kevään juhla kotiisi!

Kutsu kevät kotiin

Kevään merkkejä sisustuksessa ovat heleät värit ja herkät kukkakuosit. Iloisen värisillä sisustustekstiileillä tai käyttöesineillä kotiin on helppo tuoda keväistä tunnelmaa.

Tuo iloista juhlatunnelmaa koristeilla

Munat, tiput, puput ja noidat ovat pääsiäisen tuttuja symboleja, joista saa lukemattomasti hauskoja ideoita kattaukseen ja kodin koristeluun. Esimerkiksi pienet pupu- ja tipuhahmot sopivat leikkisäksi yksityiskohdaksi pääsiäiskattaukseen tai rairuohoviidakkoon seikkailemaan.

Pääsiäinen puhkeaa kukkaan

Kukat ovat kevään merkki ja pääsiäiseen kuuluvat olennaisesti etenkin keväiset ruukkukukat, kuten auringonkeltaisina hehkuvat narsissit ja herkät helmililjat.

 

Hyasintti on monen suomalaisen mielessä yhä joulukukka, mutta monissa Euroopan maissa hyasintti kuuluu myös kevääseen. Valkoisista, vaaleanpunaisista tai vaaleanliiloista leikkohyasinteista syntyy näyttävä kimppu tuttujen narsissien ja tulppaanien rinnalle. Pääsiäisen aikaan maljakkoon voi asetella myös kukkivia ja hiirenkorvia versovia oksia tai pajunkissoja.

 

Kevään tunnelmaa kotiin tuovat myös erilaiset kranssit sekä tietysti perinteinen rairuoho. Rairuohon sijaan ruukkuihin voi kylvää myös vehnää tai ohraa, joista syntyy hentoa rairuohoa tanakampi mutta yhtä keväisen vihreä oras.

Kata pöytä kutsuvaksi

Pääsiäinen houkuttelee kerääntymään perheen ja ystävien kanssa yhden pöydän ääreen. Kaunis pääsiäiskattaus syntyy harmonisista astioista, kevään sävyistä, kukista sekä tietenkin muutamasta asiaankuuluvasta koristeesta. Keväiset pastellisävyt, keltainen, vaaleanvihreä ja valkoinen sopivat kevään juhlaan loistavasti.

 

Jos perinteiset pääsiäisastiat tai keväiset pastellisävyt tuntuvat vieraalta, kokeile värejä vain pieninä erinä ja piristä kattausta vaikka värikkäillä kynttilöillä tai lautasliinoilla. Kirkas keltainen ja vaaleanvihreä toimivat loistavasti aksenttiväreinä esimerkiksi graafisten mustavalkoisten tai harmaasävyisten astioiden kanssa.

 

 

Kokkaa pitkän kaavan mukaan

Pitkä pääsiäisviikonloppu on omiaan hiljakseen hauduttelemalla valmistuville ruokalajeille ja grillailulle sekä itse tehdyille leivonnaisille ja jälkiruoille.

 

Klassinen pääsiäisruoka on lammas, jonka rinnalla maistuvat valkosipuli- tai kermaperunat, uunikasvikset tai raikas mutta ruokaisa salaatti. Mainio pari lampaalle on myös kevään kausiherkku parsa, joka sopii toki myös pääsiäisaterian alkuruoaksi.

 

Pääsiäisen menuun kuuluvat myös munaruoat, mämmi sekä erilaiset rahkaleivonnaiset ja -jälkiruoat, kuten perinteinen pasha, jonka trenditietoinen kotikokki valmistaa itse  – oikeanlaisilla välineillä ja hyvällä ohjeella se ei ole edes erityisen vaikeaa.

Pääsiäisen herkutteluun

Makeiset, keksit, pikkusuolaiset ja muut ihanat delituotteet sopivat täydellisesti pääsiäisen herkutteluun ja ovat kiva vieminen, jos suuntaat pääsiäispäivälliselle tai -brunssille sukulaisten tai ystävien luo.