Koti  — 27.5.2022

Artek – kauniin arjen puolesta

Toimitusjohtaja Anja Matilainen on kulkenut Artekilla antoisan tien osa-aikaisesta myyjästä ikonisen huonekaluyrityksen johtoon.

 

Miten päädyit Artekille?

”Tulin Artekille lehti-ilmoituksen myötä 31 vuotta sitten, kun Espoon myymälää oltiin avaamassa. Myymäläpäällikkönä toimi entinen kollegani Marimekolta, ja hän palkkasi minut osa-aikaiseksi myyjäksi. Se sopi pienten lasten äitinä minulle erinomaisesti. Vuosien aikana ylenin eri tehtäviin myynnissä ja markkinoinnissa. Kun Artek myytiin Vitralle 2013, minut nimitettiin Suomen maajohtajaksi, mistä olin kovin otettu. En ole koskaan suunnitellut uraani määrätietoisesti etukäteen, vaan olen antanut työn johdattaa.”

Mitkä ovat mielestäsi Artekin vahvuuksia?

”Artekin vahvuuksia ovat ehdottomasti perustajien rohkea ja uraauurtava filosofia ja tuotteiden puhdas muotokieli. Kalusteet ovat selkeitä, ajattomia ja kestäviä sekä puhuttelevat suomalaista sielunmaisemaa. Artekin design arvostaa arkea ja kutsuu liittymään seuraansa. Siksi Artekin kalusteita on helppo yhdistää myös muiden valmistajien huonekalujen kanssa.”

 

Mitä hyvä design merkitsee sinulle?

”Lapsuuden kodissani ei ollut Artekin kalusteita, mutta mieheni kotona sitäkin enemmän, missä näin niitä eri aikakausilta kauniisti sisustettuina kokonaisuuksina. Viimeistään Marimekossa työskennellessäni hurahdin designiin.”

 

Kerro Artekin ja Stockmannin yhteistyöstä.

”Kumppanuutemme Stockmannin kanssa on ollut saumatonta alusta asti. Stockmann on antanut meille vapaat kädet tavaratalojen osastojen ja pop-up -tapahtumien suunnittelussa, ja tämä on tukenut molempia brändejä. Hedelmällinen yhteistyö on myös tuottanut molemmille hyvää tulosta: tavoitamme Stockmannin kautta entistä laajemman asiakaskunnan. Yhdessä tekeminen on aina ollut mukavaa, sillä jaamme samanlaiset ajatukset stockmannilaisten kanssa.”

Anjan Artek-suosikit

A805-lattiavalaisin, Stockmannin 160-vuotisjuhlaversio

”Ihailen enkelinsiiveksi kutsutun valaisimen vahvaa muotokieltä ja valon suodattumista. Se on vaatinut suurta taituruutta Aallolta.”

Stockmannin 160-vuotisjuhlaversiossa valaisimen varsi on verhoiltu käsityönä korkealaatuisella nahalla, ja sen konjakinruskea väri on saanut inspiraationsa Stockmannin ikonisen Helsingin tavaratalon tiilijulkisivun sävyistä. Valaisin on myynnissä vuoden 2022 ajan.

 

400-nojatuoli

”Tankki-nojatuolissa minua viehättää erityisesti jalan kaari, joka on erittäin vaativa valmistaa. Tarkkasilmäinen huomaa käsinojassa painauman, johon voi laskea vaikka lasin.”

153B-ritiläpenkki

”Klassikkopenkki on suosikkini sen monikäyttöisyytensä vuoksi. Se sopii niin pöydäksi kuin penkiksi.”

901-tarjoiluvaunu

”Hella Jongerius suunnitteli tähän pienempään tarjoiluvaunuun ihania uusia värejä, jotka ovat tuoneet sille myös uusia ihailijoita.”

60-jakkara

”Rakastan Aalto-jakkaraa sen kaikissa muodoissa ja väreissä. Olen ostanut tämän usein sukulaislapsille merkkipäivälahjaksi.”

Artek lyhyesti

  • Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl perustivat Artekin vuonna 1935.

 

  • Artek tulee sanoista art (taide) ja teknologia, mikä näkyy yrityksen kalusteissa käytännöllisyyden, runollisen yksinkertaisuuden ja selkeyden yhdistelmänä.

 

  • Tuotevalikoimaan kuuluu nykyään Alvar Aallon suunnittelemien kalusteiden lisäksi myös kansainvälisten suunnittelijoiden luomuksia, mikä toteuttaa perustajien alkuperäistä visiota kulttuuristen virtausten vaihdannasta.

 

  • Artekin taivutetut vanerikalusteet valmistetaan kotimaisesta puusta A-factoryn tehtaalla Turussa, missä niitä on valmistettu 1920-luvulta lähtien.