Juuri nyt  — 26.11.2020

Satuikkunoiden taikaa

Mitä olisikaan joulu ilman Stockmannin nostalgista satuikkunaa? Tänä vuonna ikkunaan on muuttanut piparkakkumaa, jossa tontut ja eläinhahmot puuhastelevat askareitaan. Kurkista, miten satuikkuna on eri vuosikymmeninä luonut joulumieltä.

Erilaiset satuaiheiset asetelmat ovat ilahduttaneet sekä lapsia että aikuisia vuodesta 1949 lähtien. Vaikka toteutukset ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa, keskeisenä sanomana on aina ollut joulun henki, välittäminen ja ilon tuottaminen pimeään vuodenaikaan.

 

Satuikkunan idea kumpuaa usein saduista ja tarinoista. Suunnittelu käynnistetään aina hyvissä ajoin, joskus jopa vuotta aiemmin. Ensin suunnitellaan miljöö, sitten sen eläimet ja muut hahmot. Isoimmat elementit lähtevät tekoon jo ennen juhannusta.

 

Satumaisissa ikkunoissa seikkailivat pitkään tyypillisesti joulupukki ja tontut, sittemmin touhukkaat pehmolelut. Viime vuosina ikkunaan on otettu mukaan interaktiiviset toiminnot, jolloin jokainen satuikkunan ystävä pystyy säätelemään valaistuksen väriä tai pehmolelujen liikkeitä. Tänä jouluna satuikkunan hahmot heräävät eloon aivan uudella tavalla Arilynin mobiilisovelluksessa ja ikkunan satumaailma jatkuu tavarataloon asti salaisella seikkailupolulla.

 

Yksityiskohtaisesti suunnitellut ja taidokkaasti toteutetut satuikkunat ovat yhä erottamaton osa Aleksin joulukatua ja kaikkien leikkimielisten kutkuttavaa joulunodotusta.

Puuleluja ja pukin odotusta

Alkuvuosina satuikkunaa koristivat 50-luvulle tyypilliset lelut – puuautot, nallekarhut ja nuket. Tyyli oli pelkistettyä, mutta tunnelmallista. Vuosikymmenen loppupuolella nähty joulupukin helikopteri oli suuri ihmetyksen aihe uteliaiden lasten keskuudessa.

stockmannin satuikkuna

Runsauden riemua

Pari vuosikymmentä myöhemmin Stockmannin satuikkunassa nähtiin tyypillisesti paljon värejä ja kosolti koristeita. Nähtävillä oli myös lasten suosikkileluja, kuten Peppi Pitkätossu, Ressu-koira ja Legoja.

stockmannin satuikkuna

Tunnelmaa ja toiminnallisuutta

Viime vuosikymmeninä satuikkunat ovat olleet entistäkin taiteellisempia ja toiminnallisempia. Aivan uudenlainen aikakausi alkoi vuonna 2015, kun jokainen katsoja pystyi itse vaihtamaan satuikkunan valaistuksen väriä tai vaikkapa käynnistämään lumisateen.

stockmannin satuikkuna

Katso esimerkki, kuinka Stockmannin satuikkuna syntyy.

MUSIIKIN TAIKAA

Jouluna 2020 sijoittuvat ikkunan tapahtumat piparkakkumaahan, jossa tonttu- ja eläinhahmot puuhastelevat tärkeitä jouluisia piparkakkujen valmistamiseen liittyviä askareitaan.

 

Tänä vuonna satuikkunan uniikin musiikin on luonut säveltäjä ja pitkäaikainen satuikkunafani Tuomas Kantelinen. “Säveltäjälle tämä työ on aivan täysi unelma. Joulun taika, värit, tuoksut, lapsenmieli ja koko joulunajan tunnelma ovat aina olleet minulle mitä ihanin lähtökohta mielikuvituksen lennolle. Satuikkunan musiikki syntyikin helposti. Ei tarvinnut kuin ammentaa niistä tuntemuksista, joita vuosikymmenien joulut ja juuri Stockan satuikkunan muistot ovat minussa herättäneet. Jouluaiheinen musiikki ei varmasti jää tähän!”, Kantelinen sanoo.

 

Katso videolta tunnelmat joulun 2020 satuikkunan takana.