Juuri nyt  — 1.1.2017

Näin syntyi uuden ajan tavaratalo

Lintuhäkin muotoisia sovituskoppeja, lepäilytuolit ja yli kolme sataa erilaista juustolajiketta. Tapiolan uusi Stockmann on täynnä yllätyksiä ja ylellisiä yksityiskohtia.

Lintuhäkki on valtava. Se on taivutettu valkoiseksi maalatuista metallitangoista, joiden ympärille on vedetty mintunvihreä verho. Häkin sisällä voi helposti kuvitella olevansa keltainen kakadu, mustavalkoinen harakka tai vaikka riikinkukko, joka testaa uutta toppatakkia.

 

Häkki ei nimittäin ole häkki ollenkaan, vaan Suomen hienoin lasten sovituskoppi. Se sijaitsee Tapiolan uuden Stockmannin kolmannessa kerroksessa ja on vain yksi niistä lukuisista yksityiskohdista, jotka tekevät Tapiolan uudesta Stockmannista uuden ajan tavaratalon.

 

Kaikki alkoi kolmesta

 

Tapiolan vihreä luonto, arkkitehtuuri ja skandinaavisuus. Ne kolme lähtökohtaa olivat alusta asti mukana, kun Tapiolan uutta tavarataloa alettiin suunnitella. Ne kolme myös näkyvät heti, kun uuteen tavarataloon astuu sisälle.

 

“Kaiken keskellä on puusydän, joka menee läpi koko tavaratalon”, Merja Venäläinen, Senior Manager Store Experience, sanoo ja osoittaa liukuportaiden vieressä nousevaa puista seinää, jossa toistuu Stockmannin tyylitelty S.

 

Se ja moni muu yksityiskohta on syntynyt yhteistyössä saksalaisen maineikkaan Blocher&Blocher -toimiston kanssa, joka on suunnitellut Herkkua lukuun ottamatta koko uuden tavaratalon konseptin.

 

Tapiolan Stockmannista haluttiin luoda uniikki, ylellinen kokonaisuus, jossa asiakas otettaisiin uudella tavalla huomioon.

 

Ja miltä se näyttää?

 

Modernilta, urbaanilta, kauniiltakin. Katot ovat korkealla, kalusteissa ja yksityiskohdissa on paljon mustaa, metallia ja kultaa mutta myös lämpimiä puun sävyjä. Painavia hyllykomplekseja tai ahtaita käytäviä ei ole: kalusteet on suunniteltu kevyiksi ja liikuteltaviksi niin, että niistä on helppo ja nopea synnyttää uusia kokonaisuuksia asiakkaiden iloksi.

 

 

 

Kopissa näytön kanssa

 

Tiskin takana lukee tyylitellyillä kirjaimilla kassa. Merja pysähtyy hetkeksi katsomaan kylttiä ja nyökkää tyytyväisenä: hyvältä näyttää. Tapiolan uudessa tavaratalossa jokaisessa kerroksessa on keskitetty kassa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kassalla on aina joku palvelemassa.

 

“Myyjien ei enää tarvitse päivystää yhtä aikaa kassalla ja osastolla. Osastoilla on siis entistä enemmän palvelevaa henkilökuntaa”, Merja sanoo ja raottaa naistenvaateosaston sovituskopin verhoa.

 

Jos on lapsilla Suomen hienoimmat sovituskopit, ylellisyydestä saavat nauttia myös aikuiset. Kaikilla osastoilla on oma tyylinsä, mutta upottavan pehmeä matto ja digitaalinen näyttö löytyy kaikista. Näytöltä voi helposti tarkistaa, löytyykö sovitettua vaatetta esimerkiksi muissa väreissä. Ja jos housut tuntuvat väljiltä, myyjän voi pyytää paikalle uuden koon kanssa yhtä nappia painamalla.

 

 

Kuppi kuumaa lepotuolilla

 

Merja kävelee kakkoskerroksen kosmetiikan, naisten asusteiden ja muodin läpi ja luettelee Tapiolan tavaratalon uusia brändejä: Max Mara Weekend, Marc Jacobs, Bobbi Brown, MAC…

 

Lista on melkein yhtä loputon kuin korkealla katossa vilkkuvien lamppujen määrä. Tapiolan Stockmannilla on tuhansia valoja, mutta joka ikinen niistä on energiaa säästävä led. Kohdevalaistus on toteutettu järjestelmällä, joka mahdollistaa sen, että lamppujen kirkkautta ja tehoa voidaan säädellä osasto ja alue kerrallaan.

 

“Herkussa lähes kaikissa kylmäkalusteissa on ovi tai kansi, jolloin hukkalämpöä syntyy mahdollisimman vähän”, Merja sanoo ja astuu liukuportaisiin. Ykköskerroksessa odottavat miesten muoti, osa naisten muodista, urheilu ja keskitetty palvelupiste, ylimmässä kolmoskerroksessa sijaitsevat kodinosasto ja lastenvaatteet.

 

“Tästä voi katsoa, miten taitavasti ompelijat muokkaavat vaatteita”, Merja sanoo ja kurkkaa pienestä pyöreästä ikkunasta, joka on jätetty ompelupalvelun seinään. Vierestä löytyvät kätevästi myös muotipalvelu, kanta-asiakaspalvelu ja verkkokaupan noutopiste.

 

Ja lepotuoli, tai oikeastaan pari lepotuolia. Kun energia loppuu, tuolin vierestä voi ottaa kupin kahvia tai vettä ja ladata paitsi kännykkänsä, myös itsensä.

 

Sokeri on pohjalla

 

Tapiolan uudella Stockmannilla, niin kuin elämässä yleensäkin, sokeri on pohjalla. Nelikerroksisen ja 9000-neliöisen tavaratalon alimmalta M-tasolta löytyy Herkku, jonka sisustus tuo mieleen rouheat kauppahallit ja raikkaan street foodin. Palvelutiskien (ja niitä on paljon) takana on valkoista kiiltävää kaakelia, katto on korkealla, vihannekset ja hedelmät on kasattu torikojuihin.

 

Herkkuun, niin kuin koko tavarataloon, pääsee suoraan hisseillä uudesta upeasta parkkihallista, jossa on leveät ruudut ja tilaa 2000 autolle.

 

“Herkku on suosikkipaikkani täällä”, Merja sanoo ja esittelee kiiltävää demokeittiötä, jota isännöivät paitsi Herkun omat keittiömestarit, myös vierailevat huippukokit.

 

“Halusimme yhdistää laadun, helppouden ja nopeuden. Esimerkiksi liha- ja kalatiskeillä on tarjolla puolivalmiita herkkuja, jotka pitää vain laittaa uuniin.”

 

Tapiolan uudessa Herkussa on paitsi yli sata juustolajiketta, myös runsaasti luomutuotteita ja lähiruokaa. Eikä palvelu pääty alkuiltaan: Herkku on arkisin auki aamuseitsemästä iltayhteentoista ja viikonloppuisinkin yhdeksään asti illalla.

 

Parasta kaikessa? Myös palvelupisteet palvelevat iltaan saakka. Siitä on ylpeä myös Tapiolan tavaratalonjohtaja Petri Mielonen.

 

“Pyysimme asiakkaitamme kertomaan, mitä he uudelta tavaratalolta toivovat. Toivelistalla oli levähdyspiste, uusia brändejä, digitaalisia ratkaisuja, ruokaesittelyjä ja laajemmat aukiolot. Kun koko talo on jatkossa arkisin auki yhdeksään ja Herkku yhteentoista, olemme toteuttaneet kaikki toiveet.”

 

Mitä muutakaan uuden ajan tavaratalolta voi odottaa?