Juuri nyt  — 24.4.2017

Kuka tekee vaatteesi?

Vaatevallankumous on maailmanlaajuinen kampanja, jota vietetään tänä vuonna 24.–30.4. Kampanjan tavoite on herättää kuluttajat miettimään vaateteollisuuden vastuullisuutta ja omien valintojensa vaikutusta. Tiedätkö sinä, missä käyttämäsi vaate on tehty ja millaisissa oloissa?

 

Kun seuraavan kerran puet päällesi, kurkistapa, mitä vaatteesi pesu- tai niskalappu kertoo.

 

Löytyykö merkintä vaatteen valmistajasta tai valmistuttajasta ja valmistusmaasta? Entä löydätkö  googlaamalla tiedon brändin tai sen valmistuttajan käyttämistä tehtaista ja alihankkijoista?

 

Julkinen tehdaslista on viesti kuluttajille ja muille alan toimijoille. Se kertoo, että brändi  on valmis avaamaan toimitusketjuaan lähemmälle tarkastelulle ja antaa arvoa tuotannon vastuullisuuteen liittyville asioille.

 

Vaatevallankumousviikon tavoite on herättää keskustelua ja saada vaateteollisuus sekä kuluttajat kiinnittämään huomiota siihen, missä ja miten vaatteet on tehty. Keskustelu sekä lisää kuluttajien tietoisuutta että haastaa muotibrändejä yhä suurempaan avoimuuteen omien tuotantoketjujensa osalta.

 

Vaatevallankumous-kampanjaan osallistuu vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäri maailman. Tänä vuonna Vaatevallankumousviikkoa vietetään 24.–30.4.

 

Jos haluat itsekin olla osa tärkeää viestiä, tee näin:

 

Pue vaate väärinpäin päällesi ja ota itsestäsi kuva niin, että vaatteesi niskalappu näkyy. Jaa kuva Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa hastagilla #whomademyclothes ja #vaatevallankumous. Jos toivot vaatteen valmistajalta vastausta, muista tägätä myös merkki itse mukaan.

 

Lue lisää Vaatevallankumouksesta täältä.

 

#whomademyclothes @stockmanncom

Vastuullinen, läpinäkyvä ja jäljitettävä hankintaketju on tärkeä asia niin Stockmannille yrityksenä kuin asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemmekin. Siksi haluamme kertoa valinnoistamme avoimesti.

 

Kaikkien tuottamiemme muotimerkkien tuotteisiin on merkitty valmistumaa. Stockmannin oman tuotannon tuotemerkkejä ovat mm. naisten muodin NOOM, Cut & Pret ja A+more, miesten Bodyguard ja Cap Horn sekä lastenvaatemerkit Bel, CUBE CO. ja Bogi.

 

Lisäksi julkaisemme listana kaikki omien muotimerkkiemme valmistuksessa käyttämämme tehtaat ja tavarantoimittajat.  Stockmann julkaisi tehdaslistansa ensimmäisenä suomalaisena muotiyrityksenä huhtikuussa 2014 ja lista päivitetään vuosittain aina huhtikuussa.

 

Tuotteista 40 prosenttia valmistetaan Kiinassa, 35 prosenttia Euroopassa, kuten Italiassa ja Portugalissa, 10 prosenttia Intiassa ja 9 prosenttia Bangladeshissa. Valmistavia tehtaita on tällä hetkellä yhteensä noin 140, sadalta eri toimittajalta.

 

 

Kaikkia omien merkkiemme toimittajia sitovat samat, yhteiset toimintaperiaatteet, valmistusmaasta riippumatta. Toimintaperiaatteiden tarkoitus on varmistaa, että kaikissa käyttämissämme tuotantolaitoksissa noudatetaan samoja työelämän perusperiaatteita koskien mm. kohtuullista työaikaa, työterveyttä ja -turvallisuutta. Valvomme toimenpiteiden toteutumista tiiviin yhteydenpidon ja auditointien avulla.

 

Lue lisää Stockmannin yhteiskuntavastuun raportista ja tutustu tehdaslistaan

 

Kuvissa Lindexin tuotantoa Bangladeshissa. Stockmann ja Stockmann-konserniin kuuluva Lindex käyttävät pitkälti samoja toimittajia ja tehtaita.
Lindexin toimittaja- ja tehdaslista löytyy Lindexin kotisivuilta.