Muoti  — 1.3.2018

Vastuullista muotia Filippa K:lta

Skandinaavinen Filippa K on loistava esimerkki, kuinka vastuullisuutta ei tule nähdä pakollisena kuluna tai tapana puhdistaa omaatuntoa, vaan perustana kaikelle tekemiselle. Jälleen Filippa K:n kevään ja kesän muotimallistossa vastuulliset materiaalit yhdistyvät ajattomaan designiin.

Filippa K:n kasvu Filippa Knutssonin keittiön pöydältä skandinaavisen muodin pioneeriksi starttasi vuonna 1993. Vuosien aikana brändistä on kasvanut ympäristöstään kiinnostunut ja tietoinen edelläkävijä, joka tunnistaa innovatiivisen vastuullisuuden olevan väylä kasvuun. Kaiken brändin tekemisen lähtökohtana on ajatus tehdä ”kuin itselle tekisi” ja kaikille siinä ympärillä. Kaikki ympärillä olevat tarkoittavat Filippa K:lla ihmisten lisäksi luontoa. Brändin jatkuva pyrkimys onkin minimoida kielteiset vaikutuksensa niin ympäristölle kuin sosiaalisille tekijöille.

 

Tärkeä osa brändin vastuullisuusajatusta on tarkkaan kuratoitu valikoima, joka on täsmävastaus nykyajan naisten ja miesten pukeutumistarpeisiin. Toimiva valikoima niin myymälöissä kuin edelleen asiakkaan omassa vaatekaapissa tarkoittaa Filippa K:lle kestävvyyttä sekä ennemmin yksinkertaisuutta kuin ylitsepursuavuutta. Toimivan valikoiman avainsana on laadukkaat ja yhdisteltävät vaatteet, joista jokainen vaatekappale on suunniteltu kestämään aikaa sekä laadullisesti että tyylillisesti. Laadukkuudesta kertoo myös se, että vaatteiden elinkaari on pitkä ja niitä voi korjata ja kierrättää.

Neljä R:ää kertovat paremmista valinnoista

Filippa K:n vastuullisuusohjelma tiivistyy neljään R:ään. Neljän R:n ohjelmansa mukaan brändi sitoutuu toiminnassaan vähentämään (Reduce), korjaamaan sekä hoitamaan (Repair), uudelleenkäyttämään (Reuse) ja kierrättämään (Recycle).

 

Tavoitteeseensa ensimmäiseen R:ään eli kielteisten vaikutusten vähentämiseen brändi toteuttaa luomalla tyylejä, jotka ovat helposti yhdisteltävissä ja kestävät aikaa. Laadukkaat tuotteet myös kestävät useamman käyttäjän.

 

Tärkeä osa tuotteen pitkäikäisyyttä on oikea hoito. Osa brändin identiteettiä onkin neuvoa asiakkaita hoitamaan ja korjaamaan tuotteitaan vastapainona kertakäyttökulttuurille – korjaa, älä korvaa. Pidentämällä vaatekappaleen elinikää vain kolmella kuukaudella vähennät 5–10 % hiilidioksidin ja veden kulutusta ja jätteen määrää. Vaatehuoltoa helpottamaan brändi tarjoaakin valikoimassaan vaatteiden hoitotuotteita, kuten mikromuovia kerääviä pesupusseja sekä nyppyjä poistavia harjoja ja puhdistuskiviä. Hoitotuotteita on saatavilla Stockmannilla Helsingin keskustan tavaratalosta.

 

Uudelleenkäyttö ja kierrättäminen näkyvät esimerkiksi vuonna 2008 Tukholmaan avattuna second-hand-myymälänä sekä tuotannossa villan leikkuujätteen uudelleenkäyttönä. Omissa myymälöissään brändi myös vastaanottaa kierrätykseen käytettyjä vaatteitaan.

Filippa K

Oikein valitut materiaalit

Filippa K:lla on useita suosikkeja vastuullisten materiaalien valikoimassaan: luomupuuvilla, Better Cotton -puuvilla, Tencel, silkki, kierrätetty villa, mulesing free -merinovilla, Triacetate-selluloosakuitu sekä Lenzing-modaali ja -viskoosi.

 

Brändi on esimerkiksi korvannut perinteisen puuvillan Better Cotton -puuvillalla. Better Cotton -hankkeen (BCI) tavoitteena on tehdä maailmanlaajuisesta puuvillantuotannosta vastuullisempaa ja parempaa sitä tekeville ihmisille, alan tulevaisuudelle ja ympäristölle. Better Cotton -puuvillan viljelyssä käytetään perinteistä puuvillaa vähemmän vettä, kemikaaleja ja lannoitteita, jolloin tuotanto on ekologisempaa ja myös viljelijän hyvinvoinnille parempaa. Monissa tuotteissa Filippa K:lla käytetään myös luomupuuvillaa.

 

Viskoosivalinnoissaan Filippa K luottaa tekstiilituottaja Lenzigiin, jonka tuotantoympäristö on vastuullisesti hyvällä tasolla. Polyesteri puolestaan on moneen kevätmalliston tuotteeseen saatu kierrätetyistä muovipulloista.

 

Filippa K:n käyttämä innovatiivinen Triacetate-selluloosakuitu eli triasetaatti on valmistettu Mitsubishin japanilaisella kemiantehtaalla. Kuitu sisältää osittain valituista puista saatua biomassaa, ja valmistusprosessi on samanlainen kuin viskoosilla. Tehtaalla valmistuksessa käytetty vesi ja kemikaalit saadan lähes täysin uusiokäyttöön. Triasetaattia on kevään mallistossa muun muassa muutamissa housuissa, trenssissä ja hameessa.