Ruoka  — 7.9.2016

Supper Fest – kun ruoka kohtaa taiteen

Helsinki Design Weekin yhteydessä järjestettävä Supper Fest -ruokafestivaali koostuu neljästä ainutlaatuisesta illallisesta, jossa maailman parhaiden kokkien luomat menut nivoutuvat yhteen suomalaisten kuvataiteilijoiden teosten kanssa. Idean toinen isä, huippukokki ja Tallink Siljan Head of Restaurant services Matti Jämsén onnistui saamaan Suomeen juuri ne pohjoismaiset kollegansa, jotka halusikin.

Festivaalin aloittaa keskiviikkona 7.9. norjalaisen Bocuse d’Or -voittajan Ørjan Johannessenin ja lasitaiteilija Markku Salon yhdessä luoma illallinen. Torstaina vuorossa on tanskalainen Michelin-kokki Bo Bech ja keramiikkataiteilija Pekka Paikkari, perjantaina taas suomalainen Bocuse d’Or -menestyjä Matti Jämsén yhdessä kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinin kanssa. Festivaalin päättää lauantaina ruotsalainen huippukokki Tommy Myllymäki ja kuvanveistäjä Kim Simonsson.

 

Matti Jämsén, Supper Fest oli alun perin sinun ja kuvanveistäjä-muotoilija Pekka Paikkarin idea. Miten ajatus Supper Festistä sai alkunsa?

 

Suomessa on kaikenlaisia festivaaleja, mutta hyvälle ruoalle ja hauskalle yhdessäololle ei vielä ole omaa tapahtumaa. Olen tehnyt jo vuosia yhteystyötä kuvanveistäjä Pekan kanssa, ja yhdessä ideoimme tavan yhdistää hyvään ruokaan taidetta. Ja samalla myös edistää suomalaista ruokakulttuuria tuomalla maahan kansainvälisiä huippukokkeja.

 

Olet itse yksi Supper Festin neljästä kokista.  Miten saitte kolme muuta kansainvälisen tason keittiömestaria mukaan tapahtumaan?

 

Kansainvälisten huippujen saaminen mukaan on yksi haastavimmista asioista tällaisen tapahtuman järjestämisessä. Kyse on ennen kaikkea luottamuksesta ja arvostuksesta. Minun kauttani Supper Fest sai uskottavuutta, sillä tunnen kaikki kolme kollegaani joko kilpailujen tai alan tapahtumien kautta.

 

Norjalaista Ørjan Johannessenia vastaan olen kilpaillut useammassakin alan kilpailussa. Viimeksi kisasimme keskenämme maailman parhaan kokin tittelistä vuoden 2015 Bocuse d’Or -kilpailussa. Ørjan voitti ja minä nappasin Suomen kaikkien aikojen parhaan sijoituksen tullessani neljänneksi.

 

Tällä kertaa emme ole kilpakumppaneita, joten voimme keskittyä olemaan ystäviä. Olemme puhuneet erilaisista yhteistyökuvioista aiemminkin, joten oli hienoa, että Ørjan saatiin lopulta mukaan. Hallitsevana maailmanmestarina hän on valtavan kiireinen, ja jouduimme odottamaan monta kuukautta ennen kuin hänen saapumisensa varmistui.

 

Tanskalaiseen Bo Bechiin taas tutustuin Kööpenhaminassa kolmen tähden Michelin-ravintola Geraniumissa. Kokkasimme yhdessä Geraniumin syntymäpäiväjuhlissa ravintolan oman keittiömestarin ja moninkertaisen Bocuse d’Or-mitalistin Rasmus Kofoedin kanssa. Juttelimme Bon kanssa paljon, ja ihastuin hänen brutaaliuteensa ja filosofisuuteensa. Bo ajattelee syvällisesti kaikkea, mitä hän tekee. Arvostan sitä, että ihminen voi saada kahdesta tai kolmesta raaka-aineesta aikaan maistuvan ja näyttävän annoksen ja seistä täysillä sen takana. Bon tapa työskennellä, ”bechismi”, on jo eräänlainen käsite maailmalla.

 

Ruotsalainen Tommy Myllymäki taas oli luonnollinen valinta ja ensimmäinen vaihtoehto, kun aloin miettiä kokkia Ruotsista. Tommy on puoliksi suomalainen ja vieraillut Suomessa aiemminkin. Tunnen hänetkin Bocuse d’Or -maailmasta, olen kilpaillut hänen kanssaan useamman vuoden.

 

Entä miten kokkien taiteilijaparit valikoituivat?

 

Taitelijoiden valinnassa oli pakko pitää käytännöllisyys etusijalla. Halusimme, että kaikki taiteilijat ovat jollain tavalla tekemisissä keramiikan, lasin tai posliinin ja tarjoiluesineiden kanssa. Suurin osa taitelijoista työskentelee tai on työskennellyt Arabian taideosastolla. Markku Salo esimerkiksi on huikea lasitaiteen ja lasinpuhalluksen uudistaja Suomessa.

 

Miten yhteistyö kokkien ja taitelijoiden välillä toimii käytännössä?

 

Supper fest -illallisten tavoitteena on yhdistää kaksi hienoa asiaa, ruoka ja taide – ilman, että kumpikaan nousee esiin liikaa. Kokkien tehtävä on tietenkin loihtia vieraille unohtumattomia makuelämyksiä. Taitelija taas luo illallisille tunnelman: he ovat olleet esimerkiksi valon ja äänen ammattilaisten rinnalla suunnittelemassa illallisen valo- ja äänimaailmaa.

 

Minulla on tietenkin helppoa muihin kokkeihin nähden, sillä olen tuntenut taitelijaparini Jasmin Anoschkinin jo pitkään ja olemme tehneet yhteistyötä aiemminkin. Yhteistyömme on luontevaa, sillä tunnemme toistemme luonteet.

 

Meidän iltamme teema on The Way to Wonderland, joka ilmentää ennen kaikkea Jasminin taidetta, hänen näkemystään ja sielunmaisemaansa. Mutta Jasmin tuntee minut hyvin ja on selvillä, millaisia annoksia aion tehdä, joten se näkyy varmasti kokonaisuudessa.

 

Mitä Supper Fest -iltaa odotat itse eniten? Miksi?

 

Menisin itse ehdottomasti Bon illalliselle. Se kiinnostaa näin paljon nähneenä ammattilaisena eniten, sillä hänen tekniikkansa ja tapansa toimia ovat niin ainutlaatuisia. Bon illallinen torstaina 8.9. on ollut selkeästi suosituin ammattilaisten keskuudessa.

 

Toisaalta taas tavalliselle kulinaristille voisin suositella Ørjanin tai Tommyn iltaa. Ørjan on hallitseva maailmanmestari ja Tommy taas Ruotsin tunnetuimpia kokkeja.

 

Minkälaisen neuvon antaisit Supper Fest -illalliselle osallistuvalle?

 

Olet tulossa viimeisen päälle mietitylle illalliselle, jolla saat maailman parasta ruokaa. Rennolla ja hyvällä mielellä vain mukaan, olet hyvissä käsissä.

 

Supper Fest -illalliset

Keskiviikko 7.9. Ørjan Johannessen & Markku Salo: Secret road to Norway

Torstai 8.9. Bo Bech & Pekka Paikkari: Mystic ride from Copenhagen to Helsinki

Perjantai 9.9. Matti Jämsén & Jasmin Anoschkin: The way to Wonderland

Lauantai 10.9. Tommy Myllymäki & Kim Simonsson: Walk to the wild side

 

Stockmann on yksi Supper Festin yhteystyökumppaneista.

Seuraava artikkeli