Ruoka  — 16.3.2016

DOUX ET SALÉ

Prisca Leclerc on pariisilaissyntyinen stylisti, blogisti ja keittokirjailija, jonka lapsuusmuistot pariisilaisesta boulangeriesta somine kolmion muotoisine silkkipaperipaketteineen lennättävät kuulijan suoraan isoäidin luo 16:een kaupunginosaan.

“Tuoreus on ranskalaiselle A ja O. Eilinen leipä ei ole tarjoilukelpoista. Aamulla poiketaan ehkä tai Boulangerieen hakemaan croissant, iltapäivällä lapset saavat valita sieltä välipalan; le goûter (luultavasti suosituin on tuhti suklaapulla pain au chocolate) ja töistä tullessa poimitaan tuore patonki ja jälkiruokaleivokset.

Ranskalainen pitää leivonnaisistaan makeina. Croissantin kanssa syödään hilloa ja crepen kanssa nutellaa. Vohvelille valutetaan suklaata. Briochessa on siirappia päällä ja pullassa esim. suklaata sisällä. Kun makea on riittävän makeaa, sitä ei edes pysty syömään kauhean paljon.

Ranskalaiseen perinteeseen ei kuulu juuston tai leikkeleiden pinoaminen leivän päälle, vaikka niitä samassa pöydässä onkin. Patee lienee ainoa suolainen, jota sipaistaan patongin palalle. Tosinkin croquet monsieur ja madame (kananmunalla) ovat perinteistä katuruokaa.”

 

Priscan Pariisi-reseptit:

 

Tarte tatin aux tomates

https://stockmann.com/fi/herkku/leivonta-suolainen/-/recipe/d7M4/view/3037

 

Clafoutis

https://stockmann.com/fi/herkku/leivonta-makea/-/recipe/2rxL/view/3039

 

Camembert au four x 3

https://stockmann.com/fi/herkku/alkuruoat-ja-pikkupalat/-/recipe/Kht2/view/3038

 

 

 

 

PRESIDENT Luomu-camembert 250 g (21,-/kg) 5,25*

 

* Normandialainen Camembert on yksi tunnetuimmista ranskalaisjuustoista. Ikääntyessään se muuttuu yhä kovakuorisemmaksi ja sisältä valuvammaksi ja lopulta voimakkaan ammoniakkisen makuiseksi. Nuorena juusto on kimmoisa, mieto ja helppo nauttia – siitä pari päivää huoneenlämmössä kypsyneenä juusto saavuttaa parhaan arominsa. Väitetään, että Salvador Dalin valuvat kellot ovat saaneet inspiraation camembertistä.

 

Makupareja: Sauternes-viini. Varsiselleri. Leipä ja liha.

 

Seuraava artikkeli