Muoti  — 16.2.2017

Nanson Noora Niinikosken opit: missioni on tuoda esille suomalaista designia

Värikkäistä kuoseistaan ja laadukkaista trikoovaatteistaan tunnetun Nanson pääsuunnittelija Noora Niinikoski kertoo, mitä on oppinut työelämästä, suunnittelusta ja itsestään. Stockmannin uusi juttusarja esittelee suomalaisen muodin ja kauneuden vahvoja naisia.

Luovuus ja kaupalliset tavoitteet eivät ole ristiriidassa

”Oma roolini on luoda Nansolle kokonaisvaltainen visuaalinen linja, jota sitten tiiminä noudatamme. Yleensä uusi mallisto on luonteva jatkumo edelliselle mallistolle. Koen, että vastuullani on myös pitää hyvää henkeä yllä – hyvällä fiiliksellä jokainen on parhaimmillaan ja luovimmillaan.

 

Nanson pitkä historia perheyrityksenä tekee yhtiöstä mielenkiintoisen. Omistajat ovat hyvin sitoutuneita yrityksen luotsaamiseen ja kehitystyöhön – se on mielestäni hyvin ainutlaatuista. Nanson tietynlainen ydinarvo on se, että ihmiset ovat sitoutuneita laadukkaaseen tekemiseen ja että kaikkien muutosten tulee istua yhtiön arvomaailmaan. Sillä ansaitaan ihmisten luottamus ja arvostus.

 

Uskon suomalaisen designin omaleimaisuuteen ja laadukkuuteen sekä korkeatasoiseen koulutukseen. Henkilökohtainen missioni on tuoda esille suomalaista designia ja viedä sitä myös ulkomaille. Luovuus ja kaupalliset tavoitteet eivät mielestäni ole ristiriidassa, päinvastoin.”

 

Suunnittelu on tasapainoilua

”Minua inspiroi ajatus siitä, että tuotteista tulee ihmisille luottotuotteita, joita voi käyttää pitkään ja joista halutaan pitää hyvää huolta. Se on jos jokin on kestävän suunnittelun peruspointti. Suunnittelussa haasteena on tehdä kiinnostavaa designia, joka on tässä ajassa, mutta että siinä on myös aikaa kestävä klassinen puoli.

 

Suunnittelu on aina tietynlaista tasapainoilua – ihmisiä miellyttävät neutraalit värit, toisaalta Nanso tunnetaan juuri värikkäistä kuoseistaan. Kun päämateriaalina on neulos, värien kanssa saa olla tarkkana. Usein tulostamme eri kuoseista paperitulosteita ja puemme niitä päällemme. Siten näemme, onko kuosissa hyvä rytmi.”

Luota intuitioosi

”Olen koko urani ajan mennyt omapäisesti ja intuitiivisesti eteenpäin. Äitini on tekstiilisuunnittelija, ja on lapsuudenkotini peruja, että minulle on niin luontaista nähdä maailma väreinä ja kuoseina. Koen, että vanhempieni vaikutuksesta näen maailman mahdollisuuksina.

 

Oma henkilökohtainen kasvuni näkyy kädenjäljessäni – se on erilaista kuin 15 vuotta sitten, vaikka tietyt ydinainesosat ovat yhä olemassa. Olen oppinut myös luottamaan itseeni. Suunnittelussa on paljon näkymätöntä työtä, ja asiat ovat myös pitkään vain paperilla. Tiedän kuitenkin, että aina tästä on selvitty ja selvitään jatkossakin.

 

Uskon vahvasti intuitioon. Se ohjasi minut myös Nanson pariin. Oman merkin ja Marimekko-vuosien jälkeen tunsin voimakkaasti, että tiedän, mitä Nanso tarvitsee kehittyäkseen uudelle tasolle. Ensimmäinen luotsaamani mallisto nähtiin syksyllä 2016, ja olen siihen todella tyytyväinen. Se on osa isompaa brändiuudistustamme.

 

”Have fun and stay loose”-mottoon tiiviistyy mielestäni olennaisin. Ei kukaan voi toteuttaa itseään pakottamalla, vaan rentoudella ja hyvällä fiiliksellä.”

 

Noora Niinikosken lempituote : Raesokeri-mekko

”Tällä hetkellä suosikkini on Raesokeri-mekko kevään 2017 mallistosta. Käytän tietoisesti paljon Nanson vaatteita. Olen niin fiiliksissä malliston suunnittelusta, että valmiita tuotteitakin on kiva käyttää.”

 

 

Stockmannin asiakkaan esittämä Facebook-kysymys

Miten haastavaa on säilyttää Nanson tunnusomainen tyyli ja silti seurata tyylin ja muodin kehitystä ja pysyä mukana siinä?

”Minulla oli alusta pitäen selkeä tavoite malliston ja brändin suhteen. Halusin kirkastaa brändiä kokonaisuutena niin, että se olisi helposti lähestyttävä, laadukas, hyvin koordinoitu ja ajankohtaisesti klassinen. Se tarkoittaa, että sekä vaatteiden että designin tulee olla kestäviä ja ajattomia. Silti niissä pitää olla kausiluontoinen fiilis esimerkiksi värikoordinoimalla mallistoa. Perustrikoon lisäksi Nanson valikoimista löytyy nykyään myös neuleita ja huiveja.”

 

Nanso