Muoti  — 23.8.2019

Parasta balettiin – vaiko sittenkin jotain ihan muuta?

Kuinka balettiin pukeudutaan? Siinä kysymys, joka askarruttaa Kansallisbaletin esityksiin valmistautuvaa yleisöä illasta toiseen. Toki tiedetään, että nykypäivänä Suomessa voi päällensä pistää mitä huvittaa, eikä oopperatalossa ole erikseen mitään etikettisääntöjä, mutta moni kokee perinteiden kunnioittamisen tärkeäksi. Samalla halutaan huomioida muut katsojat – ettei vain erotu koltullaan väärällä tavalla yleisön joukosta.

Esityksen luonne ja ajankohta ohjaavat tietysti myös asuvalintoja. On eri asia sonnustautua kokeelliseen nykytanssiteokseen perjantai-iltana ennen pikkujouluja kuin sunnuntaipäivän karnevalistiseen perhebalettiin. Vai onko sittenkään? Koska ilmassa on monia suuria kysymyksiä, kokosimme yhteen pukeutumisvinkit syksyn odotettuihin perhebaletteihin.

1. Liisa Ihmemaassa

Lewis Carrollin kirjoittama klassikkosatu on täynnä alitajunnan syövereistä kummunneita hullutuksia. Liisan kohdalla voit siis periaatteessa yhdistää toisiinsa aivan mitä tahansa. Rohkeilla yhdistelmillä olet käden käänteessä nonfashion-muodin suunnannäyttäjä. Vinkkinä voi sanoa, että mikäli asussasi on jotain pelikortteihin viittaavaa, et voi mennä vikaan. Muista kuitenkin asuvalinnassa mukavuus, se ei saa häiritä katsomiskokemustasi.

 

Lue lisää

2. Lumikuningatar

Andersenin satuun pohjautuva baletti Lumikuningatar on ollut suurhitti, jonka on nähnyt jo yli 90 000 katsojaa paikan päällä. Kuten teoksen nimestä voi päätellä, prinsessa-asu on ehdoton valinta myös katsomon puolella. Eikä se tietenkään katso ikää. ”Pitäähän sitä nyt prinsessabalettia katsoessa olla asiaankuuluvasti sonnustautunut” kiteytti hiljattain eräskin katsoja perheen asuvalinnat. Myös talvi antaa sytykettä pukeutumiseen. Sesongin muotivärejä ovat muun muassa vaniljan valkoinen ja myöhäisillan sininen, ainakin mikäli New Yorkin muotiviikkoja on uskominen.

 

Lue lisää

3. Peppi Pitkätossu

Syksyn toinen teos, joka ei kahlitse mielikuvitusta tai pakota annettuun muottiin. Voisiko ajatella, että Peppi jopa edellyttää pientä kapinahenkeä pukeutumiseen? Sukkahousut tai eripariset sukat ja kengät toimivat takuuvarmasti. Juhlakenkien ei myöskään tarvitse olla samaa kokoa, Peppi kun tapasi kulkea ylisuurissa buutseissa itsekin. Lettikampaus istuu jokaiselle sukupuoleen katsomatta. Toisaalta mitä on kapinahenki tämän päivän pukeutumisessa, kun melkeinpä kaikki tyylit – ja niiden rikkominen – ovat yhtä aikaa muodissa? Osoittaisiko eniten asennetta se, että saapuisikin katsomaan Peppiä tummassa tyköistuvassa juhlapuvussa? Valinta on vapaa.

 

Lue lisää

 

 

Tutustu Oopperan ja Baletin OopperaLooks-sarjaan

 

 

Pssst…! Tiesithän, että Stockmannin asiakkaana voit ostaa etuhintaisia paketteja kauden valikoituihin näytöksiin. Ooppera-liput ostettavissa kaikista Stockmann-tavarataloista.