Muoti  — 30.1.2017

Näin syntyy puku mittojen mukaan

Oletko kyllästynyt pukuihin, jotka kiristävät, lepattavat tai istuvat huonosti? Stockmannin mittapukupalvelusta saat tilattua italiaisen huippupuvun omien mittojesi mukaan. Kokenut mittamestari Jorma Ranta kertoo, miten se tapahtuu.

 

Kaikki alkaa kättelystä. Tai oikeastaan siitä, kun asiakas astuu mittapukupalvelun tiloihin Helsingin keskustan tavaratalon toisessa kerroksessa. Yli 30 vuotta Stockmannilla työskennelleen mittamestari Jorma Rannan aivot alkavat raksuttaa heti: onko asiakas erityisen pitkä (ei pystyraitoja), kookas (ei voimakkaita ruutuja) tai töissä esimerkiksi pankissa (hillityt värit).

 

”Katson aina asiakasta sillä silmällä, mikä juuri hänelle sopii. Jos esimerkiksi charmantisti harmaantuneelle vanhemmalle herrasmiehelle pukee harmaan puvun päälle, kokonaisuus voi muistuttaa haamua”, Ranta sanoo.

 

Hän istuu pienen pöydän ääreen ja pinoaa mustakantisia kirjoja viereensä.

 

”Heti alussa on tärkeää puhua ja kysellä, millaiseen käyttöön puku tulee. Juhlapuvussa voi käyttää ohuita ja hienompia kankaita, jotka eivät ole niin kestäviä. Työpuvun kankaan pitää kestää käyttöä.”

Saisiko olla sinistä vai harmaata?

 

Kun lähtökohdat ovat selvillä, Ranta avaa pöydälle Ermenegildo Zegnan mustakantisen mallikirjan. Monet Stockmannin mittapukupalvelussa mitattavat puvut tehdään italiaisen Zegnan muotitalon lippulaivamalliston mukaan.

 

Helmikuussa 2018 uudistetulle osastolle ovat saapuneet myös uusina tulokkaina brändit Canali, Eton ja Stenströms. Ermenegildo Zegnan tavoin Canali tulee Italiasta. Perheyrityksenä toimivan luksusmerkin puvut ovat tunnettuja ympäri maailman. Eton ja Stenströms puolestaan edustavat ruotsalaista vaateosaamista. Etonin laadukkaita kauluspaitoja on valmistettu käsin jo vuodesta 1928, ja ruotsalainen Stenströms valmistaa yksityiskohdistaan tunnetut kauluspaitansa korkealaatuisesta eurooppalaisesta kankaasta.

 

”Ermenegildo Zegna on erikoistunut mittatilausvaatteisiin, joten malleja voidaan muokata lähes loputtomasti. Räätälöity lopputulos näkyy pienissä yksityiskohdissa, kuten siinä, että takin etuliepeen tukikangasta ei liimata vaan ommellaan irtonaisena kankaaseen”, Ranta sanoo ja selaa kirjaa eteenpäin.

 

Kirjaan on kuvattu Ermenegildo Zegnan pukuja sesongin väreissä kangastilkkujen kanssa. Ranta käy kirjaa asiakkaan kanssa läpi ja etsii värejä, jotka miellyttävät: tällä hetkellä valinta on usein sininen, muutama vuosi sitten se oli yleensä harmaa.

 

Kun Ranta aloitti uransa 1980-luvulla, värejä testattiin kolmemetrisillä näytekankailla, jotka ripustettiin asiakkaan harteille, mutta nykyaikana pienempiä tilkkuja testataan kasvoja vasten.

 

Samalla kun valitaan väri, valitaan myös kangas ja sen laatu. Mittamestarin ammattitaitoon kuuluu, että kangas soveltuu asiakkaan tarpeisiin eikä kulu puhki ensimmäisessä palaverissa eikä sadannessakaan.

 

”Monet kanta-asiakkaat tilaavat puvun kaksilla housuilla.”

Miltä pinkki vuorikangas kuulostaa?

 

Ranta kasaa pöydälle lisää mustakantisia kirjoja. Yhdessä on näytteitä napeista, toisessa vuorikankaista. Kun puvun väri ja kangaslaatu on valittu, asiakas saa keskittyä hienosäätöön. Pitäisikö räväyttää ja ottaa siniseen takkiin pinkki silkkivuori?

 

”Nuoremmat asiakkaat valitsevat räväkämpiä ja vanhemmat hillitympiä vuorikankaita. Moni selvästi ajattelee, että puvusta tulee vähän erityisempi, kun vuorikangas poikkeaa normaalista”, Ranta kertoo.

 

Puvuntakkien napeissa asiakkaat usein tyytyvät Zegnan valmiisiin suosituksiin, mutta pikkutakkien kanssa nappikirjaa selaillaan pidempään. Vaihtoehtoja löytyy metallinapeista puisiin ja muovisiin.

Yksi halkio, kaksi halkiota vai ei halkiota ollenkaan?

 

On aika avata mallikirja, johon on piirretty ohuella mustalla kynällä kahdenkymmenen erilaisen pukumallin kuvat. Jokaisen mallin voi valita ilman halkiota, yhdellä halkiolla tai sivuhalkioilla, joka on Rannan mukaan ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto.

 

Myös yksi malli on ylitse muiden, Ranta sanoo ja osoittaa vasemman ylärivin piirrosta, jossa on yksirivinen takki kahdella napilla.

 

Vanhemmat herrasmiehet tilaavat aina välillä housut vyötärölaskoksilla ja upslaakeilla, mutta suurin osa asiakkaista haluaa vekittömät ja suoralahkeiset puvunhousut.

 

”Tuntuu, että kun aloitin 30 vuotta sitten, asiakaskunta oli vanhempaa kuin nykyisin. Sekin voi vaikuttaa, että olen itse 30 vuotta vanhempi”, Ranta sanoo ja hymyilee.

Pitäisikö hihojen olla eriparia?

 

Ranta nousee ylös tuolista ja hakee mittanauhan, jonka hän kietaisee kaulan ympärille. Vuorossa on mittatilauspuvun ratkaisevin vaihe: mittojen ottaminen. Ranta venyttää mitan asiakkaan rinnan ympärille ja tarkistaa tuloksen: tasan metri.

 

”Miehen puvun koko lasketaan teoriassa niin, että se on puolet rinnanympäryksestä”, Ranta sanoo ja kurkottaa rekiltä kokoa 50 olevan mallipuvun. Kun asiakas pukee takin päälleen, Ranta näkee heti, mistä kohdista puku istuu ja mistä ei. Mallipuku on tavallaan lähtökohta, josta mittatilauspukua aletaan rakentaa. Ranta nappaa käsivarteensa pujotetusta neulatyynystä nuppineuloja, ottaa sentin laskoksen pois yläselästä ja arvioi, paljonko takkia pitäisi lyhentää.

 

”Aika monta asiaa näen kokemuksen tuomalla varmuudella, että pitääkö jostain ottaa pois sentti vai puolitoista”, Ranta sanoo ja varmistaa asiakkaalta, miltä takki tuntuu päällä.

 

Kaikki mitat ja huomiot Ranta kirjaa taulukkoon, jonka tiedot hän myöhemmin syöttää suoraan Zegnan tietojärjestelmään ja sitä kautta Sveitsissä sijaitsevalle tehtaalle.

 

”Pitää olla tarkka, kun mittaa. Jos asiakkaan toinen käsivarsi on vähänkin toista pidempi, myös hihan pitää olla toisessa kädessä lyhyempi.”

Miltä tuntuu, kun puku istuu kuin hanska?

 

Kun mittaus on tehty, asiakas saa lähteä jatkamaan päiväänsä. Ensimmäisestä kättelystä on ehtinyt kulua vähän vajaa tunti, kun Ranta alkaa syöttää mittoja tietokoneelle.

”On hienoa, että tässä ei ole nykyään välikäsiä. Vastuu on pelkästään minulla ja meillä”, Ranta sanoo.

 

Seuraavan kerran asiakas ja Ranta tapaavat noin kuukauden päästä, kun puku saapuu valmiina Stockmannille. Silloin puku vielä sovitetaan ja varmistetaan, että kaikki on kohdillaan. Rannan mukaan puvut ovat lähes poikkeuksetta viimeisen päälle sopivia, mutta jos korjattavaa joskus on, se onnistuu Stockmannin omassa ompelimossa.

 

”Pukua sovittavat asiakkaat sanovat usein, että se näyttää ja tuntuu päällä paljon paremmalta kuin he osasivat kuvitellakaan.”

 

Mittatilauspukujen hinnat alkavat 2350 eurosta, johon sisältyy paitsi materiaalien valinta ja mittaus, myös istuva, kestävä ja komea puku.

 

Kokeneella mittamestarilla onkin varoitus kaikille miehille: “Kun kerran teettää puvun, sen jälkeen on vaikea palata takaisin rekistä ostettuihin vaihtoehtoihin.”

Varaa mitta-aika
p. 09 121 3283, mittapukupalvelu@stockmann.com
tai osoitteesta stockmann.com.