Muoti  — 19.9.2017

Mies muodin takana

Stockmannin muodin valikoimapäällikkö Iiro Kourujärvi miettii työkseen, millaisia vaatteita suomalaiset haluavat. Nyt hän kertoo, mitkä isot trendit vaikuttavat ostopäätöksiin tulevina vuosina.

Muodissa ainoa pysyvä asia on muutos. Samaa voi sanoa Iiro Kourujärven työstä Stockmannilla.

 

Kun naisten ja miesten muodin valikoimapäällikkö Kourujärvi aloitti Stockmannin osto-organisaatiossa lähes parikymmentä vuotta sitten, valikoima koostui tuotteista, joita tilattiin pieniltä tuottajilta ympäri maailmaa.

 

Nykyään isot brändit marssittavat mallistonsa myyntiin tavarataloihin ja teknologia mahdollistaa reaaliaikaisen kommunikoinnin tavarantoimittajien ja sidosryhmien kanssa. Työtä pystyy tekemään yhä nopeammin ja tehokkaammin.

”Pysyvää on ollut vain se, että mietimme jatkuvasti, miten täytämme asiakkaiden tarpeet ja yllätämme heidät”, Kourujärvi kertoo.

 

Kourujärven alaisuuteen kuuluu kahdeksan ostajaa. Ostajat työskentelevät ammattitaitoisina tiimeinä plannereiden kanssa, jotka vastaavat budjetoinnista ja suunnittelusta. Yhdessä he päättävät, millaisia vaatteita ja asusteita Stockmannin tavarataloissa myydään. Siinä onkin hallittavaa, sillä naisten muotibrändejä on tällä hetkellä 104 ja miesten 81.

 

Yhtenäistä konseptia suunnitellessaan Kourujärvi miettii paljon pidemmälle kuin vain seuraavan sesongin trendeihin asti.

Hän kertoo, mitkä viisi isoa ilmiötä muuttavat nyt pukeutumistamme.

1. Ajaton design

”Koko muodin virtaa ohjaa ajaton design. Tuotteilta haetaan pidempää käyttöaikaa ja kestävyyttä. Tähän ilmiöön liittyy myös kaudettomuus. Kun omassa vaatekaapissa on hyvät perustuotteet, niihin voi säästä riippuen vain lisätä paksumman neuleen tai ohuemman paidan. Materiaalit ovat nykyään niin upeita, että esimerkiksi ohutta merinovillapaitaa voi käyttää sekä kesällä että talvella.”

2. Laatu ja kestävyys

”Tuotteet ovat yhä laadukkaampia ja pitkäikäisempiä, mutta tämähän on jo toki pidempään nähty ilmiö . Miesten muoti on aina perustunut hyvään laatuun ja ammattitaitoon, ja se näkyy nyt naistenkin muodissa enemmän. Ihmiset ajattelevat tuotteen arvoa ja hakevat sitä kautta pukeutumiseen laatua.“

 

3. Vastuullisuus ja ekologisuus

“Monelle kuluttajalle on tärkeää tietää, missä ja miten tuote on valmistettu. Kestävä kehitys, vastuullisuus ja ekologisuus eivät vielä yksin ohjaa ostopäätöksiä, mutta niiden merkitys kasvaa. Ihmiset ovat heränneet siihen, että tällä saralla on tehtävä muutoksia. Stockmannilla on jo pitkään kiinnitetty huomiota vastuullisuuteen, mutta ensi keväänä tämä näkyy mallistoissamme entistä enemmän. Nykyään on saatavilla paljon näiden arvojen mukaisia mutta myös muodikkaita vaatteita, ja brändit tulevat tällä kulmalla näkyviin.”

4. Globaalit heimot

”Follow the lifestyle rather than the location, eli sama lifestyle yhdistää ihmisiä enemmän kuin sama asuinpaikka. Ihmiset voivat helposti kuulua samaan heimoon kuin kaverit vaikkapa New Yorkissa tai Tokiossa. Tällaiseen rajattomuuteen kuuluu myös se, että muodista on tullut yleismaailmallisempaa, eikä merkkejä nähdä enää vaikkapa saksalaisena tai suomalaisena.”

5. Fokus energisessä asenteessa

”Muodin maailma näyttää nyt terveeltä, nuorelta ja funktionaaliselta. Ikää ei kannata miettiä vaan kyse on ennemminkin tietystä energiatasosta ja sen säilyttämisestä. Asenne elämään ratkaisee, ei ikä.”

 

 

Iiro Kourujärvi huomauttaa, että Stockmannkin on jo 155 vuotta vanha instituutio, mutta on nykyään paljon modernimpi, dynaamisempi ja nopealiikkeisempi kuin parikymmentä vuotta sitten.

 

”Se on oikeastaan aika mieletöntä. Muoti virtaa koko ajan eteenpäin ja korjaa itseään, joten mekin päivitämme itseämme koko ajan.”

 

Tässä Kourujärvi haluaa auttaa myös asiakkaita.

 

”Koska värit, kuosit ja printit vaihtuvat voimakkaasti ja nopeasti, haluamme opettaa ja näyttää asiakkaille, miten niitä voi käyttää.”

 

Tänä syksynä inspiraatiota antaa esimerkiksi suuri muotinäytös, joka marssitti lavalle Stockmannin näkemyksen syksyn muodista. Lue lisää muotinäytöksen syksyn trendeistä täältä.

 

Muotinäytöksen lisäksi 13.9. lanseerattu Stockmann Magazine avaa trendejä ja kertoo konkreettisesti, miten tyyliä voi rakentaa. Lehden selattavaan verkkoversioon pääset tutustumaan täältä, oman lehtesi voit noutaa kaikista tavarataloista.