Muoti  — 7.10.2019

Ekoluksusta Myssymummoilta

Uniikeimmat pipot valmistuvat Pöytyällä pehmeästä suomenlampaan luomuvillasta. Kaiken takana on isäntä, emäntä sekä iloinen joukko neulovia eläkeläisiä – Myssymummot.

Keskellä peltoja, metsiä ja jokia sijaitsee maatila nimeltä Myssyfarmi. Siellä asuvat isäntäpari Anna ja Janne Rauhansuu, jotka hyödyntävät tuotteissaan muuten osittain hävitettäväksi päätyvää suomenlampaan luomuvillaa, josta valmistetaan Myssyfarmin kuuluisat Myssyt. Myssyissä viehättää erityisesti materiaalin ekologisuus sekä myssyjä rakkaudella neulovat Myssymummot.

 

Myssymummot, eli Pöytyän paikalliset eläkeläisrouvat, neulovat myssyjä vankalla ammattitaidolla ja rakkaudesta lajiin. Ensimmäiset Myssymummot hälytettiin paikalle melkein heti farmin toiminnan alettua vuonna 2009, kun isäntäpari tarvitsi lisäkäsiä nopeasti suosiota saavuttaville neulomuksille. Kaikki myssyt neulotaan ja värjätään käsin – kaikki farmilla on aitoa ja alkuperäistä.

 

Suuri Myssyjen suosio selittyy mummoilla, mutta myös laadukkaalla suomenlampaan villalla; myssyissä käytettävä luomuvilla on kiillossaan ja pehmeydessään liki merinovillan veroista. Myssyvilla pestään vain kevyesti villan luontaisen rasvan eli lanoliinin säilyttämiseksi – näin villa pysyy pehmeänä, ihoystävällisenä sekä luonnostaan vettä- ja likaahylkivänä. Myssyissä käytetään lampaanvillan luonnollisia sävyjä sekä ekosertifioituja synteettisiä värejä.

 

”Uusi luksus ei ole kultaa ja marmoria, vaan jotain huolella valmistettua, uniikkia, persoonallista, vaikeasti saatavaa ja kestävää. Sitä on Myssyfarmi.”

 

Myssymummoilla riittää puuhaa, nimittäin Myssyt ovat löytäneet tiensä jo 15 maahan. Myssy on lämmin, persoonallinen ja pehmeä, eikä ole päätä, johon se ei sopisi. Tarina kertoo, että Myssymummot lisäävät taidonnäytteisiinsä signeerauksensa lisäksi myös ripauksen elämänviisautta.