Muoti  — 1.2.2024

Näin valitset lasten talvivaatteet

Nykypäivän talvisäät ovat yhtä ennakoimattomia kuin uhmaikäisen mielialan vaihtelut. Se ei tee lasten talvivaatteiden valinnasta ainakaan yhtään helpompaa. Kokosimme vinkkejä, joiden avulla puet lapsesi lämpimästi kelistä riippumatta.

Kerrosta huolella

Kerrostaminen on lämpimän pukeutumisen a ja o. Kerrospukeutumisen idea on vaatekerrosten väliin jäävät ilmakerrokset. Ilma eristää hyvin lämpöä eli pitää kehon tuottaman lämmön sisällä ja ulkoilman kirpakkuuden ulkona. Mitä enemmän kerroksia, sitä enemmän eristävää ilmaa ja sitä lämpimämpi olo lapsella. Ja kun sää lämpenee kesken päivän, voi kerroksia kuoria pois.

 

Jos lapsesi on liikkuvaista sorttia, pue aluskerrastoksi urheilusta tutut tekniset alusvaatteet. Ne nimittäin on tarkoitettu hikoilua varten, ja tuntuvat siksi mukavan kuivalta ja lämpimältä ihoa vasten. Myös villakerrasto lämmittää tehokkaasti hieman kosteanakin, ja sileäpintainen merinovilla tuntuu mukavalta myös paljasta ihoa vasten.

 

Talvivaatteiden kerrostaminen

 

1. Alusasu, joka on synteettistä kuitua tai villaa.

2. Normaalit sisävaatteet kuten collegehousut ja -paita.

3. Välikerrokseksi sopii esimerkiksi fleece- tai villahaalari. Kovimmilla pakkasilla kerroksia voi olla useampia kuin yksi, esimerkiksi sekä villa- että fleecehaalari.

4. Päällikerros on leudommilla keleillä tuulen- ja vedenpitävä kuoriasu, pakkasella vettä- ja tuultapitävä toppapuku.

Satsaa säänkestäviin talvivaatteisiin

Nykytalvissa veden- ja tuulenpitävyys on ykkösasia päällikerrosta valittaessa. Toki talvivaatteen pitää olla myös lämmin ja hengittävä. Laadukkaimmissa lasten talvivaatteissa kaikki saumat on teipattu vedenkestäviksi ja niissä on lumilukot hihansuissa ja lahkeissa. Muista, että talvihaalari on lapsen työvaate – sen kuuluu olla mukava ja kestää kulutusta. Jos vaate on sen lisäksi vielä hauskan näköinen, se alkaa jo hipoa täydellisyyttä.

Täytä isot (ja lämpimät) saappaat

Lämpimissä talvikengissä on paksu pohja ja lämmin vuori. Osta mieluummin vähän liian isot kuin juuri sopivat kengät. Pikkaisen liian isoihin saappaisiin saat mahdutettua useammat sukat. Liian ahtaissa kengissä jalkojen veri ei pääse kunnolla kiertämään, ja jalat palelelevat. Muistat varmasti itsekin sellaisen koulun luistelutunnin, jossa varpaasi jäätyivät liian pieniksi jääneissä luistimissa.

 

Jos luvassa on loskaa ja vesilätäkköleikkejä, kenkien pitää tietenkin myös pitää vettä. Usein vedenkestävät kengät ovat hivenen kylmät Suomen talvessa, joten etenkin niissä on syytä olla villasukkien lisäksi tilaa myös paksuille ja lämpimille talvipohjalliselle.

 

Kumisaappaat pitävät kyllä vettä, mutta niiden pohjat ovat usein yhtä liukkaat kuin hyvin voidellut murtsikat, joten kumppareiden sijaan on parempi pukea lapselle vettähylkivät jalkineet, joissa on paksu ja pitävä pohja.

 

Lue myös: Näin hankit lapselle sopivat kengät

Lämmitä jalat villaisella

Kostea tai märkä puuvilla on helpoin tapa jäädyttää varpaat, joten korvaa talvella puuvillaiset sukat villasukilla. Niitä saa nykyään myös yhtä ohuina ja kutittamattomina kuin puuvillasukkiakin, mutta villa peittoaa puuvillan lämmöneristäjänä ja pitää pienet jalat lämpimänä, vaikka sukka sattuisi kastumaan.

Pidä pää lämpimänä

Jopa 80 prosenttia lämmöstä karkaa paljaan pään kautta. Se on aika hyvä syy satsata lämpimään päähineeseen. Valitse lapsellesi sellainen pipo, joka suojaa pään lisäksi herkästi paleltuvat korvat. Kerrosta myös päähineitä: alle ohut villainen kypärä ja päälle lämmin vettä- ja tuultapitävä toppalakki tai pipo.

Anna rukkaset

Rukkaset lämmittävät käsiä paremmin kuin sormikkaat, sillä rukkasten sisällä sormet lämmittävät toinen toisiaan. Kerrostusidea toimii myös käsineissä: pue kovilla pakkasilla päällekkäin useammat käsineet. Alimmaksi kerrokseksi villahanskat ja päällimmäiseksi sellaiset rukkaset, jotka on tehty veden- ja viimanpitävästä materiaalista kuten polyuretaanista.