Lasten muoti  — 20.11.2017

Näin ostat laadukkaita lastenvaatteita lahjaksi

Marjut Rahkola on huippusuositun lastenvaatemerkin Vimman perustaja ja kuuden lapsen äiti. Hän tietää, kuinka hankitaan ekologisesti kestäviä ja laadukkaita lastenvaatteita ja vältetään virhevalinnat lahjaostoksilla.

Marjut Rahkolan kuva: Laura Iisalo.

 
Lettejä ristiin rastiin. Marjut Rahkolan vuonna 2013 perustaman Vimma-lastenvaatemerkin tunnetuimissa vaatteissa kiemurtelevat Maija Louekarin piirtämät palmikot. Letti-kuosista on tullut jo klassikko ja siitä ommellut legginsit ovat Vimman hittituote. Stockmannin valikoimassa on kuosista erikoisväri Punaherukka, jota ei saa muualta.
 
Jotta Vimman vaatteet saisivat mahdollisimman pitkän elämän, Rahkola suunnittelee vaatteensa kestämään kulutuksen lisäksi aikaa. Printit ovat ajattomia, ja monet vaatteet muuttuvat lapsen mukana: mekoista tulee tunikoita ja jättiteepaidoista tavallisia teepaitoja.
 
”Vastustan kertakäyttökulutusta”, Rahkola sanoo. ”Meidän designimme perustuu siihen, että samat vaatteet sopivat arkeen ja juhlaan, sekä tytöille että pojille. Parhaimmillaan vaatteet voivat kestää sukupolvelta toiselle.”
 
Rahkola kertoo parhaat vinkkinsä onnistuneille lastenvaateostoksille.

Vimma

1. Kotimainen lastenvaate on hittilahja

Vastuullisuus ja kotimaisuus ovat lastenmuodissa trendi. Suomeen on syntynyt muutamassa vuodessa useita uusia lastenvaatemerkkejä, joiden tuotteista suorastaan kilpaillaan ja joiden kuvia jaetaan sosiaalisessa mediassa. Jos ostat lastenvaatteen lahjaksi, selvitä perheen lempimerkki, niin teet lahjansaajat erityisen iloisiksi.

Hanki lastenvaate, joka toimii monella tavalla.

Näin ostat laadukkaita lastenvaatteita lahjaksi.

2. Hanki vaate, joka toimii monella tavalla

Vaatteen käyttöikä pitenee, kun hankit sellaisen, joka näyttää hyvältä sekä väljänä että hieman tiukempana. Kun trikoomekko jää pieneksi, sitä voi käyttää tunikana. Legginsit voi puolestaan ostaa numeroa liian isoina. Kun niistä käärii lahkeet, ne muistuttavat collegehousuja.
 
Valitse väreiksi hillityn muodikkaita sävyjä, kuten harmaata, hiekanvaaleaa tai mustavalkoista. Myös kirkkaat perusvärit toimivat aina ja sopivat kaikille.

Lastenvaatteen käyttöikä pitenee, kun hankit sellaisen, joka näyttää hyvältä sekä väljänä että hieman tiukempana.

3. Osta mieluummin iso kuin pieni

Yleensä lapselle istuu parhaiten pituuden mukaan valittu senttimetrikoko. Jos lapsi on kahden koon puolivälissä, ota isompi. Jos et tiedä lapsen pituutta, voit arvioida kokoa ikään perustuvien kokotaulukoiden avulla, joita löydät netistä tai kaupasta. Varminta on jättää vaatteeseen hieman kasvunvaraa.
 
Lastenvaatteen materiaalin pitää kestää könyämistä, kiipeilemistä ja jatkuvaa pesua, joten hieman elastaania sisältävä puuvilla on yleensä kestävä valinta. Tunnustele kangasta sormilla: huokoisuus tai orastava pörröisyys vihjaavat siitä, että kangas saattaa venähtää tai nukkaantua jo muutamassa pesussa. Varmista samalla, että vaatteen voi konepestä vähintään 40 asteessa.

4. Kysy lapselta, mistä hän pitää

Alle kouluikäinen hyväksyy yleensä aikuisten vaatevalinnat, mutta alakouluikäisenä monilla on oma näkemys siitä, mikä näyttää hyvältä. Koululaiselta kannattaa kysyä, millaisista vaatteista tämä tykkää tai suosia luottobrändien hittituotteita.

Seuraava artikkeli