Koti  — 28.12.2016

Mitäs jos perustaisit baarin?

Pistä pystyyn kotibaari ja kutsu ystävät kylään. Näillä helpoilla vinkeillä pääset saman tien alkuun ja teet lähtemättömän vaikutuksen vieraisiisi.

Aloita perusteista

Jos olet aloittelija, hanki kaksipuolinen alkoholimitta. Mitassa on eri mittamerkinnät neljään senttilitraan asti. Reseptit ne on cocktaileissakin, ja mitan avulla näet, paljonko mitäkin alkoholia drinkkiin laitat. Harjaantunut baarimikko osaa sekoitella cocktailit ilman mittaamistakin.

 

Alkoholimitan lisäksi muita perustarvikkeita on cocktailsekoitin eli shaker, sekoituslusikka, siivilä sekä tehosekoitin eli blenderi. Aloitteva baarimestarikin voi halutessaan hiukan hifistellä ja hankkia jo ensimmäiseen happy houriinsa edellä mainitun perussetin lisäksi esimerkiksi hedelmämurskaimen ja cocktail-survimen.

 

Useimpiin juomiin tarvitset jääpaloja, joten pidä niitä aina pakastimessasi varalla. Muista ettei jääpalan tarvitse aina olla tylsä nelikulmio. Esimerkiksi uudenvuodenjuhliin voit pakastaa tähdenmuotoisia ja ystävänpäiväksi sydämenmuotoisia jääpaloja. Laita jäät esille tyylikkäisiin jääpala-astioihin, jotta vieraasi voivat viilentää itse juomiansa illan aikana.

Yllätä yksinkertaisuudella

Kotibaarin nopeimpia (ja helpoimpia) niksejä on tarjota juoma sellaisenaan runsailla jäillä höystettynä. Laita näyttävän lasin pohjalle ensin jääpaloja tai jäämurskaa, kaada päälle sitten varsinainen juoma – esimerkiksi viskiä tai rommia.

 

Yksinkertainenkin drinkki erottuu edukseen trendikkäissä Hobstarin hiotuissa laseissa, tai erikoisemmissa annosmaljoissa, kuten lasipurkissa tai teekupissa. Muista myös koristelu: tuoreet marjat, hedelmät, oksat ja mausteet ovat pinnalla olevia trendejä drinkkien valmistuksessa.

Hämmennä hillitysti

Jos haluat kikkailla mutta et ole vielä saavuttanut baarimestarin tasoa, sekoita värikästä tuoremehua tai vaikkapa mustaherukkalikööriä kuohuviiniin. Näin syntyvät esimerkiksi mimosa ja Kir Royal. Sekoituslusikan kuuluu olla pitkävartinen, jotta drinkin ainesosat sekoittuvat hyvin toisiinsa.

 

Valmista drinkki varovaisesti hämmentäen silloin, kun on vaarana, että drinkin väri samenee ainesosia sekoitettaessa keskenään. Hämmennä ainesosia vain sen verran, että ne sekoittuvat juuri ja juuri. Näin drinkki säilyttää kirkkaan ja houkuttelevan värinsä.

"Shaken not stirred"

Ruostumattomasta teräksestä valmistetulla cocktailsekoittimella eli shakerillä saat eri juoma-ainekset näppärästi sekaisin ja kaadettua suoraan annosmaljoihin (esimerkiksi margarita ja mojito). Kaada shakerin pohjalle jäitä tai jäämurskaa, sen jälkeen sekoitettavat aineet. Tämän jälkeen sulje shaker ja ravista sitä voimakkaasti. Siivilän avulla saat juoman valutettua kauniin sileänä lasiin.

Kerrosta

Eri alkoholiainekset ovat eripainoisia keskenään. Hyödynnä tätä ominaisuutta näyttävien drinkkien valmistamisessa. Esimerkiksi ”pousse cafe”-juoma on erityisen värikäs kerroksellisuutensa ansiosta. Kerrosdrinkkien rakentaminen vaatii hiukan vaivaa ja ennen kaikkea tietämystä eri juomien ominaispainoista eli käytännössä juomien sokeripitoisuudesta.

 

Lisää juoman eri ainesosat lasiin painavimmasta alkaen, jotta viimeisin lisätty ainesosa jäisi edellisen kerroksen pinnalle. Laita ensin makeat liköörit, sitten kirkkaat alkoholit. Valuta juomat lasiin baarilusikan kuperaa pintaa pitkin varovasti, jottei valutettava ainesosa sekoittaisi kerroksia keskenään. Jos juomaan tulee kermaa, kaada se pinnalle viimeisenä.

Blendaa

Käytä blenderiä silloin, kun haluat drinkkiin reippaasti sekoittamista vaativia ainesosia, kuten soseutettuja marjoja, murskattua jäätä tai vaikkapa jäätelöä. Blenderin avulla saat juomasta mukavan tasaista ja kuohkeaa (esimerkiksi daiquiri). Murskaa jäiset ainesosat ennen alkoholin lisäämistä, jotta drinkki ei laimene.

 

Lahjo baarimikko

Kotibaarimikkoa on helppo lahjoa. Erityisesti design-merkit, kuten Nuance, Alessi, Vacuvin, Georg Jensen, Eva Solo ja Sagaform sopivat hyvin vaativankin baarimikon lahjapakettiin.

 

Viininystäviltä voit tiedustella, mitä viinilasisarjaa he keräävät tai löytyykö keittiön hyllyiltä viinikarahvi tai viinipullon jäähdytin. Jokaisesta keittiöstä tulisi löytyä myös kunnollinen viinipullonavaaja.

 

Tiettyjä drinkkejä voit valmistaa myös suoraan kannuun. Esimerkiksi sangriaa on helppo sekoittaa isompikin satsi kerralla, ja nauttia siitä yhdessä ystävien kanssa. Sangria-kannu onkin mainio lahja hänelle, jolla on jo kaikkea.

Hifistele estoitta

Laatutietoiselle kotibaarimikolle löytyy myös lähes ammattimaisia välineitä. Kotibaarimikon onkin helppo aloittaa perusjuomista ja -tarvikkeista, ja edetä nopeastikin mestariasiantuntijaksi.

 

Perus cocktailsekoitinta astetta laadukkaammassa Nuancen shakerissä on tyylikkäät urat, jotka parantavat pitoa. Kaksikerroksiset seinämät vähentävät ravistuksen aiheuttamaa melua ja shakerin pinnan kylmenemistä.

 

Kun haluat panostaa laadukkaisiin materiaaleihin ja näyttävyyteen, valitse Steltonin kiillotettua terästä oleva jääpala-astia ja Bredjemeijerin samppanjajäähdyttimen teline. Alessin Anna G -korkkiruuvi on hauska ja toimiva yhtä aikaa.

 

Tehosekoittimista löydät kattavan valikoiman eri ominaisuuksia aina huippulaitteisiin asti. Maailman hiljaisin Blentec Professional 800 -tehosekoitin edustaa kehittyneintä sekoitusteknologiaa, joka takaa tehdastason tehokkuutta kotitalouksiin sopivan hiljaisesti.

 

Ota haltuun muutama perusdrinkki

Gin&tonic on peribrittiläinen cocktail, joka juontaa juurensa 1800-luvun Intiaan, jossa brittiläinen armeija kehitti tämän klassikon. Täytä suuri viinilasi tai grogilasi jäillä ja kaada niiden päälle lempiginiäsi. Lisää lopuksi sopiva määrä Fever-Tree Indian -tonic-vettä vasta-avatusta pullosta. Koristele juoma limeviipaleella, tuoreilla yrteillä ja hedelmillä.

 

Elderflower Fizz on raikas hedelmäinen vodka tonic. Lisää korkeaan grogilasiin tai isoon viinilasiin vodkaa ja täytä lasi Elderflower- eli seljankukan tonic-vedellä. Koristele kurkkuviipaleilla tai kurkunkuorispiraalilla ja tuoreella mintulla. Voit maustaa myös appelsiinilla.

 

Cuba Libren alkuperäinen rommicocktail kehitettiin Havanassa 1900-luvun taitteessa. Täytä korkea grogilasi jäillä ja purista limelohkojen mehu ja tiputa lohkot lasiin. Lisää laadukas mausteinen rommi ja kaada lopuksi kevyesti sokeroitu, madagascarin vaniljalla höystetty Fever-Tree cola vasta-avatusta pullosta.

 

Ultimate Winter -cocktail on raikas ginipohjainen hedelmäjuoma, joka sopii niin talveen kuin kesään. Se tarjoillaan yleensä kannusta, johon laitetaan hedelmiä, marjoja ja jäitä. Lopuksi lisätään giniä ja Fever-Tree Ginger Alea.

Kippis! Skål! Cheers! Sláinte!

Seuraava artikkeli