Koti  — 1.12.2016

5 vinkkiä: kata kauniisti juhlaan

Kaapissa odottavat joulukoristeet kannattaa ottaa nyt jo esille, sillä astetta juhlavampi kattaus syntyy helpoilla vinkeillä.

1. Nimikoi persoonallisesti

Istumajärjestys saa uutta ilmettä, kun kirjoitat ruokailijoiden nimet joulupalloihin ja asetat pallot ruokalautasen päälle tai viereen.

 

Pakettikortti viinilasin jalassa tai kiinnitettynä kävyn päälle ovat niin ikään helppoja keinoja plaseerata vieraat. Kokeile myös piparkakkumuotteja, joiden avulla voit tehdä käteviä, astioiden reunoihin kiinnitettäviä piparipaikkakortteja.

2. Helli aisteja

Aistit saavat vihjeitä tulevasta juhlakaudesta, kun lisäät kattaukseen tyylikkäitä havunoksia, tuoksuvia talvikukkia tai mietoja tuoksukynttilöitä. Kruunaa kattaus ripottelemalla pöytäliinalle maustehyllyn antimia, kuten neilikoita, tähtianiksia tai kanelitankoja.

 

Kattauksen värimaailmaa voit ilmentää lautasliinoilla, pöytäliinalla tai värillisillä juomalaseilla. Erilaisilla paperisilla serveteillä saat helposti haluamaasi ilmettä niin isänpäivään, itsenäisyyspäivään kuin pikkujouluihin. Kankaisilla lautasliinoilla ja laadukkailla pöytäliinoilla saat kattauksesta selvästi juhlavamman.

3. Valaise tunnelmallisesti

Valonlähteillä on suuri merkitys vuoden pimeimpänä aikana. Pienet jouluvalot tuovat ihanaa tunnelmaa myös kattaukseen. Kiedo valosarja havujen ympärille tai aseta se kulkemaan astioiden välissä pitkin pöytää. Aidot kynttilät kauniissa kynttilänjalassa ja tuikut pienissä lyhdyissä kuuluvat olennaisesti loppuvuoden juhlakauteen.

4. Panosta yksityiskohtiin

Sido aterimet kauniilla silkkinauhalla yhteen ja sujauta kaunis kanervanoksa mukaan. Kirjoita päivän menu paperille ja aseta se kauniisiin kehyksiin pöydän reunalle. Kun kattauksen kokonaisuus on hallittu, yksityiskohdat saavat ansaitsemansa huomion.

 

Tyylikäs kattaus saa ilon pilkettä, kun asetat muutamia valikoituja joulukoristeita osaksi kattausta – kauniin lasipallon, veikeän eläinkoristeen tai paperisia tähtiä.

5. Tarjoile tyylillä

Ei ole yhdentekevää, miten itse ruoan tarjoilee pöydässä. Kun ruoka voidaan tarjoilla kauniissa asioissa ja suoraan pöydästä, se tuo oman herkullisen lisänsä kattaukseen ja sen tuoksuihin.

 

Anna oman tyylisi näkyä – tarjoile alkukeitto jalallisesta Kastehelmi-kulhosta tai jälkiruoka näyttävästä grogi- tai cocktail-lasista. Kauniiseen karahviin kaadettu viini ja laadukkaat aterimet kruunaavat yhdessä nautitun aterian.

Seuraava artikkeli